Засједао Епархијски савјет Митрополије загребачко-љубљанске
31/03/2024
Најава: Предавање Оливере Балабан у Загребу
31/03/2024

Игуман Рафаило одржао предавање у Загребу (ВИДЕО)

Игуман Рафаило

У четвртак, 28. марта, у препуној дворани библиотеке СКД „Просвјета“ у Загребу, у оквиру циклуса предавања која током Великог поста организује Црквена општина Загреб, предавање је одржао јеромонах Рафаило Бољевић, игуман манастира Подмаине у Црној Гори.

Отац Рафаило говорио је о молитви и посту у православном предању, с посебним освртом на исихастички молитвени опит и личност светог Григорија Паламе, ког Црква посебно прославља Друге недјеље Часног поста.

Игуман Рафаило Бољевић рођен је 3. септембра 1975. године у Подгорици. Замонашен је 2006 године, а у чин јеромонаха рукоположен 2007. године. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, одликовао га је чином игумана 2010. године. Настојатељ је манастира Подмаине од 2009. године.

Манастир Подмаине (Манастир Подострог, Манастир Маине) налази се у Црној Гори, код Будве, на благом узвишењу изнад будванског поља, око 2 km северно од Старог града. Друго име за манастир је Подострог. У њему се налазе мањи храм Успенија Пресвете Богородице из XV века, задужбина Црнојевића и црква св. Петке из 1747. године, задужбина митрополита Саве Петровића.