Patrijarh u Podgorici: Ne dozvolimo mržnju među braćom
06/09/2021
Kada ste nekog proglasili za zlo, drugom ste dali pravo da ga eliminiše
13/09/2021

Hrvatska i ja se volimo javno,
ma koliko nekom to smetalo

U crkvu ne idemo da bismo bili veći Srbi, a uveren sam i da niko ne ide u crkvu da bi bio veći Hrvat. Ako ide, promašio je. I ako idemo, promašili smo. I ne samo to – i izgubili smo, rekao je patrijarh danas u Jasenovcu. 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije je 13. septembra, uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i drugih pomjesnih pravoslavnih Crkava, načalstvovao Božanstvenom Liturgijom u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, povodom obilježavanja praznika Svetih novomučenika Jasenovačkih. U emotivnoj besjedi je, između ostalog, istakao da je Jasenovac mjesto molitve: „Ovo je za nas pre svega mesto molitve, gde dolazimo sa pijetetom…Ovo je mesto na kojem se 24 sata uznosi molitva za mir među ljudima, za razumevanje među ljudima…“

Njegova Svetost je podsjetio da je nakon osamdeset godina služena Liturgija na mestu velikog zločina i da je tamo gdje je veliko stradanje, i blagodat Božja velika, ali i da je na ovakvom mjestu iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod, da je ovo „mesto na kojem pamtimo one koji su postradali, ali istovremeno, mesto koje nas podstiče na molitvu da Gospod urazumi srca svakoga čoveka da se nikad, nigde i nikome nešto slično desi, sa bilo koje strane, a ne daj Bože da budemo mi ti koji bismo činili takve stvari. Naš odgovor je – molitva. Zato je  ovo mesto svetitelja, ovde su postradali nevini ljudi, a svaka nevina žrtva je mučenik, svedok ljubavi Božje…“

”Ovo je mesto svetitelja. Ovde su postradali nevini ljudi. I mi znamo, verom Crkve naše, da svaka nevina žrtva jeste mučenik, svedok ljubavi Božje. I zato svi oni koji su ovde postradali nadilaze uske okvire pripadanja bilo kom narodu, iako se zna ko su bili, i postaju univerzalni ljudi – oni pripadaju svima. I siguran sam da se oni mole za sve nas, ali više se mole, po ljubavi prema Hristu, za one koji su njima zlo naneli. Treba li nama drugi podstrek i primer? Naš odgovor treba da bude, na svaku ružnu reč, nezlopamćenje, ne daj Bože osveta, ne daj Bože ulazak u spiralu ponavljanja neprijateljstava i zla. Naš odgovor treba da bude – molitva i praštanje, da praštamo i da molimo za oproštaj… A sa druge strane, oni koji čine zlo, rekao sam mnogo uta i ponoviću, i rekao sam to mnogo puta i u Hrvatskoj, i u BiH, i u Crnoj Gori, u Srbiji, svaki onaj koji je monstrum, on se ispisao iz svakog naroda, taj ne pripada nikome, taj ne pripada ljudima, taj je ono što je dobio kao dar od Boga – logos, um, obeslovesio sebe i poistovetio beslovesnom svetu. Dakle, žrtve nevine i ove Jasenovačke, su univerzalne, naše, ali pripadaju svim ljudima dobre volje. A nasuprot tome, zločinci su se ispisali iz svakog naroda, ne pripadaju nikom. I mi da se molimo za takve, jer Gospodnje su reči, reči svetitelja – Ne znaju šta čine” rekao je poglavar SPC.

Patrijarh je govorio i o Crkvi Božjoj: ”Živimo u svetu konfuzija, a to je cilj zlog duha ovog sveta, da nas smuti. Crkva nije konstituisana po bilo kom političkom modelu”, kazao je Patrijarh i podsjetio da je Crkva Tijelo Hristovo, vječna, da ona ima svoj unutrašnji poredak i dinamiku i da ona nema nikakve veze sa bilo kojom vrstom politike ovoga svijeta: „Crkva postoji u svetu, u kojem se razne vrste besmisla postavljaju na pijedestal smisla. U Crkvu se ide što smo gladni i žedni istine, večnosti, ljubavi… Da pokušamo da dodirnemo Hrista“, kazao je između ostalog Njegova Svetost.

”Uvek i na svakom mestu, i u velikim i važnim institucijama, kao i u malim, uvek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim? Verujte mi da ih je bilo. Neću ih navoditi. Oćutao sam svaki put. Iako slab, pretrpeo. Nisam hteo, kad se vatra razgori, da dolivam ulje na vatru, radi mira i radi dobra svih. Kaže Apostol Pavle – Kad vas psuju, blagosiljamo… Mi, braćo i sestre, apsolutno poštujemo svaku državu. Ne ostavljamo sebi ni trunku prava da osporimo bilo kome da bude ono što jeste. Da li je Srbin,  Crnogorac, Hrvat, Bošnjak, Albanac… Ali, još ću jedno reći, Bog vidi moje srce ovog momenta i On zna da li je to tako kao što kažem, i Bog i ovi sveti mučenici. I samo ću Njemu dati odgovor, kao i svako od nas, ako na tom ispitu prođemo, mi smo prošli na svakom drugom ispitu. Rekao sam, i ponoviću, Zagreb i ja se volimo javno. A sada ću dodati – Hrvatska i ja se volimo javno. Ma koliko to nekome smetalo, njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske, bez obzira kom narodu pripadaju, i to volim iz dubine svoga srca, iz dubine svoje duše. Bez ikakve zadnje namere. Ne očekujem za uzvrat apsolutno ništa. Ne zbog toga da bih bilo šta dokazivao bilo kome, nego zbog toga što verujem u Boga. A znam da nas Bog poziva na ljubav, na Jevanđelje. To naravno, ni u kom slučaju neće značiti da čitavim svojim bićem ne volim svoj narod i vernike koji su meni povereni. Ali znači da, voleći svoj narod, po meri ljubavi prema njemu, volim i druge ljude. To je zakon ljubavi. Ko kaže da voli svoj narod, a ne daje pravo drugome da bude ono što jeste i ne voli druge narode, taj garantovano, hiljadu posto, po zakonu Jevanđelja ne voli ni svoj narod, ne voli ni svoga brata, niti oca niti majku. Od te ljubavi nikada neću odustati, po bilo koju cenu”, istakao je Patrijarh Porfirije.