Sveti mučenik Kodrat Korintski i drugi s njim, srijeda, 23. mart
23/03/2022
Sveti Sofronije, patrijarh jerusalimski, četvrtak, 24. mart
24/03/2022

Hristos od svih nas očekuje da pomognemo izbjeglicama

Patrijarh Porfirije sa porodicom Geraščenko / Foto: spc.rs

Crkva će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne izbjeglima iz Ukrajine, ali i da dostavi pomoć na ratom ugrožena područja, kazao je patrijarh Porfirije prilikom susreta sa porodicom izbjeglom iz Ukrajine

 

Njegova Svetost patrijarh Porfirije primio je, u utorak, 22. marta, u parohijskom domu hrama Svetog Save u Beogradu, porodicu Geraščenko, koja je pred ratnim požarom izbjegla iz Ukrajine. 

Aleksandar i Marija, kojima se četvrto dijete rodilo pred sam polazak u izbjeglištvo, privremeno su smješteni kod svojih kumova. Patrijarhu su izrazili zahvalnost za gostoprimstvo i sigurnost koju su pronašli među srpskim narodom.

Patrijarh Porfirije je kazao da srpski narod dobro zna tragediju rata, a posebno izbjegličke muke. Istakao je i da će Crkva učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne izbjeglima iz Ukrajine, ali i da dostavi pomoć na ratom ugrožena područja. 

Najvažnije je da rat što pre stane. Za to se svakodnevno molimo u crkvi, na bogosluženjima. Molimo se da se izbeglice vrate svojim domovima i da deca što pre ponovo osete toplinu roditeljskog doma”, rekao je Njegova Svetost.

Patrijarh je i preko Instagram naloga pozvao na pokazivanje djelatne ljubavi ”braći izbeglicama iz Ukrajine, pružajući im svaku pomoć, bez obzira na to da li su pravoslavni, katolici ili ateisti, u koju crkvu idu i kako se mole Bogu. To Hristos od svih nas očekuje”, naveo je Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve.

Izvor: spc.rs