Свети мученик Кодрат Коринтски и други с њим, сриједа, 23. март
23/03/2022
Свети Софроније, патријарх јерусалимски, четвртак, 24. март
24/03/2022

Христос од свих нас очекује да помогнемо избјеглицама

Патријарх Порфирије са породицом Герашченко / Фото: spc.rs

Црква ће учинити све што је у њеној моћи да помогне избјеглима из Украјине, али и да достави помоћ на ратом угрожена подручја, казао је патријарх Порфирије приликом сусрета са породицом избјеглом из Украјине

 

Његова Светост патријарх Порфирије примио је, у уторак, 22. марта, у парохијском дому храма Светог Саве у Београду, породицу Герашченко, која је пред ратним пожаром избjегла из Украјине. 

Александар и Марија, којима се четврто диjете родило пред сам полазак у избjеглиштво, привремено су смјештени код својих кумова. Патријарху су изразили захвалност за гостопримство и сигурност коју су пронашли међу српским народом.

Патријарх Порфирије је казао да српски народ добро зна трагедију рата, а посебно избјегличке муке. Истакао је и да ће Црква учинити све што је у њеној моћи да помогне избјеглима из Украјине, али и да достави помоћ на ратом угрожена подручја. 

Најважније је да рат што пре стане. За то се свакодневно молимо у цркви, на богослужењима. Молимо се да се избеглице врате својим домовима и да деца што пре поново осете топлину родитељског дома”, рекао је Његова Светост.

Патријарх је и преко Инстаграм налога позвао на показивање дјелатне љубави ”браћи избеглицама из Украјине, пружајући им сваку помоћ, без обзира на то да ли су православни, католици или атеисти, у коју цркву иду и како се моле Богу. То Христос од свих нас очекује”, навео је Поглавар Српске Православне Цркве.

Извор: spc.rs