Koncert hora studenata Ekseter koledža iz Oksforda
09/07/2019
Delegacija Ruske Pravoslavne Crkve posetila Sloveniju
28/07/2019

Hramovna slava u Severinu

U petak, 29. juna/12. jula 2019. godine, na dan pomena Svetih prvovrhovnih Apostola Petra i Pavla, proslavljena je hramovna slava u Severinu.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije uz sasluženje protojereja-stavrofora Slobodana Lalića, arhijerejskog namjesnika bjelovarskog, jereja Milomira Gvojića, paroha u Velikoj Pisanici, jereja Ljubiše Miodragovića, paroha u Narti, jereja Slavena Jovičića, paroha u Grubišnom Polju, i đakona Zorana Radića.

Po završetku Svete Liturgije Mitropolit je blagoslovio slavsko žito i obratio se vjernicima.

Severinski hram Svetih Apostola podignut je 1770. godine. Prije građenja severinskog hrama u selu je postojala stara drvena crkva posvećena Svetim Apostolima u čijem su se tornju čuvale vlaške privilegije (Statuta Valachorum) koje su potom prenesene u sadašnju zidanu crkvu. Stara drvena crkva je postojala sve do 1824. godine. Inače, Severin je bio sjedište Episkopa severinsko-lepavinskog Simeona Filipovića (+1743). Episkop Simeon sagradio je poveću kuću u kojoj je stanovao i držao školu. Sagradio je i pridvornu kapelu Pokrova Presvete Bogorodice, kao i ostale gospodarske zgrade. Tako je Severin bio crkveni i kulturni centar Srba u Varaždinskom generalatu u kome je 1735. godine otvorena i ikonografska radionica i knjižara pod rukovodstvom Joakima Markovića. Za vreme NDH bila je pretvorena u unijatsku crkvu. Sav inventar hrama sa ikonostasom, koji je rad Joakima Markovića uništen je tokom Drugog svetskog rata. Značajniji radovi na crkvi su izvršeni 2006. godine kada je postavljen novi krov. Danas severinska parohija broji pedesetak domova pravoslavnih Srba.