Концерт хора студената Ексетер колеџа из Оксфорда
09/07/2019
Делегација Руске Православне Цркве посетила Словенију
28/07/2019

Храмовна слава у Северину

У петак, 29. јуна/12. јула 2019. године, на дан помена Светих првоврховних Апостола Петра и Павла, прослављена је храмовна слава у Северину.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије уз саслужење протојереја-ставрофора Слободана Лалића, архијерејског намјесника бјеловарског, јереја Миломира Гвојића, пароха у Великој Писаници, јереја Љубише Миодраговића, пароха у Нарти, јереја Славена Јовичића, пароха у Грубишном Пољу, и ђакона Зорана Радића.

По завршетку Свете Литургије Митрополит је благословио славско жито и обратио се вјерницима.

Северински храм Светих Апостола подигнут је 1770. године. Прије грађења северинског храма у селу је постојала стара дрвена црква посвећена Светим Апостолима у чијем су се торњу чувале влашке привилегије (Statuta Valachorum) које су потом пренесене у садашњу зидану цркву. Стара дрвена црква је постојала све до 1824. године. Иначе, Северин је био сједиште Епископа северинско-лепавинског Симеона Филиповића (+1743). Епископ Симеон саградио је повећу кућу у којој је становао и држао школу. Саградио је и придворну капелу Покрова Пресвете Богородице, као и остале господарске зграде. Тако је Северин био црквени и културни центар Срба у Вараждинском генералату у коме је 1735. године отворена и иконографска радионица и књижара под руководством Јоакима Марковића. За време НДХ била је претворена у унијатску цркву. Сав инвентар храма са иконостасом, који је рад Јоакима Марковића уништен је током Другог светског рата. Значајнији радови на цркви су извршени 2006. године када је постављен нови кров. Данас северинска парохија броји педесетак домова православних Срба.