POSJETA SVETINJAMA DALMACIJE
29/05/2017
PROJEKCIJA FILMA „OSMI DAN“
29/05/2017

HRAMOVNA SLAVA U MARIBORU

Mariborska pravoslavna zajednica proslavila je svoje zaštitnike, svetu braću Ćirila i Metodija. Liturgijska proslava je otpočela u sredu 24. maja sv. Liturgijom, koju je služio otac Radovan Dimitrić iz Koprivnice, uz sasluženje mariborskih paroha o. Save i o. Milana.

Nakon toga, u subotu 27. maja je održana centralna proslava. Sv. Liturgiju su služili: prota Milad Duduković, Arhijerejski namesnik ljubljanski, prota Peran Bošković iz Ljubljane, otac Branislav Todorić iz Kranja, domaćin- otac Savo Kosojević, kao i đakon Uglješa Pilinger iz Varaždina. Za pevnicom su pojali mariborski pojci i otac Milan Jovanović, paroh mariborski.

Stotinjak vernika uzelo je učešća u ovom Liturgijskom sabranju, od čega se veći broj i pričestio. Nakon trikratnog ophoda, prota Milan Duduković je verujući narod poučio o svetlom primeru svete braće.

Porodica Kalezić iz Maribora priredila je svečani ručak za sve prisutne, kojem su prisustvovali i mariborski nadbiskup, monsinjor Alojz Cvikl i gospodin Andrej Fištravec, gradonačelnik grada Maribora.

U toku svečanog ručka, otac Milan Jovanović je pozdravio prisutne goste i tom prilikom polaznicima škole veronauke i srpskog jezika u Mariboru uručio pohvalnice. Ove godine školu je pohađalo 20 mališana. Na kraju se predstavila i pevačka sekcija SKD sv. Nikola iz Maribora.