Преп. Јосиф Песмописац, недјеља, 17. април
17/04/2022
Св. муч. Агатопод и Теодул, понедјељак, 18. април
18/04/2022

Говор оружја, а не љубави, пораз је сваког од нас

Патријарх са избјеглицама из Украјине

”Молим вас да сви учинимо колико је до нас да избеглој браћи и сестрама који су напустили своје домове и нашли се овде са нама будемо од помоћи, да будемо уз њих”, позив је солидарности са избjеглицама из Украјине који је патријарх Порфирије на Цвети упутио у Загребу.

 

У народом испуњеној школској капели Светог Саве у Загребу, на Цвети, 17. априла, Свету литургију служио је Његова Светост патријарх Порфирије. Саслуживало му је загребачко свештенство. Учешће на литургијском сабрању узело је и више избјеглица из Украјине, са којима се Патријарх састао након богослужења. Његова Светост им је пружио ријечи разумијевања и подршке.

Патријарх је у бесједи по прочитаном јеванђељу казао да је јеврејски народ очекивао Месију који ће својом силом и снагом ослободити изабрани народ Божији од сваког ропства и учинити га да он заједно са својим Месијом буде онај који влада. Међутим, ”Господ у Јерусалим улази скромно, смирено, на магарету, управо онако како је предвидио пророк Захарија, рекавши да ће на младунчету магаретовом син Давидов ући у Свети град Јерусалим. Овом чињеницом Господ потврђује и запечаћује истину да Он није дошао да влада овим светом, него је дошао да служи свим људима и њиховом спасењу. Дошао је да проговори изнутра срцу свакога човека, да помогне свакоме човеку да он препозна шта је оно што је важно и суштинско, шта је оно што је темељно, без чега све остало губи свој смисао, да покаже најпре да нам је потребан Бог, Христос, Спаситељ који нас избавља од смрти и сваког другог непријатеља, избавља нас од греха и зато долази смирено и скромно“, рекао је Патријарх српски.

Свијет je суочен са ‘Каиновим синдромом’

Његова Светост је истакао четири могућности односа људи према Христу које се виде у тренутку Његовог уласка у Јерусалим. Прва могућност оличена је у фарисејима и садукејима који држе закон и мисле да имају власт. ”Они који знају све о вери боље од обичних људи критички се односе према Христу. Они га проверавају, они очекују да се Спаситељ уклопи у њихове представе о томе какав треба да буде. Они очекују да Месија испуњава њихове мисли и њихове заповести. […] Закон којег се они држе користе против других, а не чују да је то реч њима упућена”, казао је.

Друга могућност, према Патријарховим ријечима, види се у обичном свијету који се лако одушевљава вођама, па тако и Христа прати са одушевљењем. Такви полазе за Христом, али врло брзо Га напуштају, јер се јављају опасности.

Трећу могућност односа људи према Христу изражавају апостоли који слушају ријеч Христову. ”Иду за Њим и испуњавају реч Његову, али још увек су у конфузији и у једном тренутку се колебају“, рекао је патријарх Порфирије.

Посљедња, четврта могућност, оличена је у Марији која за Исусом иде ”чистога срца, читавим својим бићем, са поверењем знајући да је реч Божија, да је воља Његова, да је промисао Његова та која влада светом и да Господ љубави никад и никога не оставља. Чак и онда када изгледа да смо на крсту, да смо у страдању, Он је са нама. Због наше верности, упорности, оданости Њему, пре или касније, васкрсава у нама победа и истина”, истакао је патријарх Порфирије и рекао да смо позвани да будемо попут Марије.

Његова Светост је напоменуо да је свијет суочен са сукобима међу људима, са ‘синдромом Каиновим’ и да, упркос томе што нас Господ позива да једно будемо, ми устајемо једни на друге. Апеловао је да за избеглице из Украјине који су у Хрватској свако учини колико је могуће: ”Молим вас да сви учинимо колико је до нас да избеглој браћи и сестрама који су напустили своје домове и нашли се овде са нама будемо од помоћи, уз њих […], не гледајући на то ко је ко и ко је одакле […], јер сваки сукоб, сваки неспоразум, а нарочито када говори оружје, а не језик љубави, пораз је и срамота свакога од нас. Пораз човека као иконе Божије”, рекао је Патријарх Порфирије у Загребу.

Невена Максимовић/Фото: Саша Радош