Sveti Marko Ispovednik, episkop Aretusijski u Siriji, ponedjeljak, 11. april
11/04/2022
Prepodobni Jovan Lestvičnik, utorak, 12. april
12/04/2022

Episkop Sava: Bog je došao da bi spasao svakoga od nas

Hristos dolazi među nas i strada da bi svakome od nas dao priliku da se obnovi, da se preumi i da se vrati u zajednicu sa Njim, kazao je vladika Sava u Zagrebu

U Petoj nedjelji Časnog posta, posvjećenoj prepodobnoj Mariji Egipćanki, 10. aprila, u kapeli Svetog Save u Zagrebu, Božanstvenu liturgiju služio je Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog. Sasluživalo mu je zagrebačko sveštenstvo i đakon Nikola Kostić iz Beograda.

Vladika Sava je u besjedi je po pročitanom Jevanđelju kazao da nam primjer Marije Egipćanke pokazuje da ne postoji grijeh koji Bog ne oprašta. ”I najveći grešnik, ako se pokaje i želi da se vrati u zajednicu sa Bogom, može da bude svetitelj. Zbog toga Hristos i dolazi među nas, zbog toga i strada: da bi svakome od nas dao priliku da se obnovi, da se preumi i da se vrati u zajednicu sa Njim”.

Vaskrsenje je uništenje svega propadljivog, svega konačnog i temelj i izvor vječnoga života, nada koja nam se daje i koja nas obnavlja. Bog je došao među nas da bi spasio svakoga od nas, rekao je Episkop marčanski.

P.K.