Преп. Макрина, уторак, 1. август
01/08/2023
Св. пророк Илија, сриједа, 2. август
02/08/2023

ЕПИСКОП КИРИЛО СЛУЖИО ПОМЕН РУСКИМ ЗАРОБЉЕНИЦИМА У СЛОВЕНИЈИ

Молимо се за душе пострадалих, али уједно се, када браћа међу собом потежу оружје и ратују, молимо Господу за праведан мир за сву нашу словенску браћу и сво човјечанство, – казао је владика Кирило на Вршичу у Словенији

 

У недељу, 30. јула, по благослову Његове Светости Патријарха српског Порфирија, а на позив удружења Словенија – Русија, организатора скупа на Вршичу у Словенији, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички, изабрани администратор епархије загребачко-љубљанске Кирило, служио је парастос пострадалим руским заробљеницима у Првом светском рату.

Епископ Кирило је, уз саслужење протојереја Борислава Ливопољца, служио парастос испред капеле саграђене 1915. године рукама руских заробљеника који су на Јулијским Алпима градили путеве за аустроугарску војску. Од десет хиљада заробљених православних Руса, њих неколико стотина страдало је од снежне лавине марта 1916. године. Испред капеле на Вршичу сваке године одржава се комеморација пострадалим руским заробљеницима и служи молитва за покој њихових душа.

Током комеморације владика Кирило обратио се присутнима. Пренео им је благослов и поздраве Патријарха Порфирија, који осећа велику љубав према Словенији, њеним грађанима и хришћанском наслеђу.

Епископ Кирило казао је да је СловенијаСловени ”име које нас Словене обједињује, а када се то још допуни именом Љубљана – Љубав, именом главнога града, онда то значи љубав према свим Словенима. Такође, то је наша хоризонтална повезаност, пријатељство свих словенских народа. Али то Словенија излази из ”слово”, а то знамо тако што су света браћа Кирило и Методије који су нам дали писменост и језик, прве ријечи које су превели на словенски језик, управо је био пролог Јовановог јеванђеља „У почетку бијеше слово“. То ”слово” значи и нашу духовну вертикалу јер то слово је Спаситељ наш Исус Христос тако да благодаримо Словенији што чува тај наш назив и то слово у себи и има љубав према Словенима, али има љубав и према слову Божијем, које је Спаситељ свих Словена и свих земаљских народа. То показује и овај наш данашњи скуп.

Својом жртвом Господ наш Исус Христос нас је помирио са Богом. Без жртве нема духовнога напретка, и ту прву, највећу и свеискупљујућу жртву, поднио је наш Исус Христос, Слово Божије, те нас је помирио са Богом. Али и нама дарујући тај мир и својим ученицима, Он је рекао: идите и приведите све народе у ту нову заједницу која је Црква Божија и дарујте им мир и љубав. Дакле, то је оно што Христови ученици прије свега треба да носе у себи: мир, љубав и тврду вјеру у Васкрсење, Христову побједу над смрћу и над болешћу.

Ми се налазимо на једном од тих стратишта Првога свјетскога рата гдје су пострадали наша браћа. Благодарећи њиховим потомцима и нама са вама, успомена на пострадале није заборављена, а њихов спомен је прије свега пред Богом на небесима.

Данас се сви заједно, браћо и сестре, молимо за душе тих пострадалих људи, али уједно смо се, у овом времену када словенски свијет преживљава тешке тренутке у својој историји, када браћа међу собом потежу оружје и ратују, помолили да нам Господ подари праведни мир, да нас Први свијетски рат и та страшна голгота подсјете на страхоте рата, да не би човјечанство кренуло тим путем, него да приволимо срца љубави међусобне, миру, и да молимо Господа за праведан мир за сву нашу словенску браћу и за сво човјечанство“, рекао је владика.

Помену су присуствовали чланови и пријатељи Удружења Словенија – Русија, као и Станислав Липовшек, пензионисани бискуп цељски, Леон Новак, бискуп Евангеличке цркве у Словенији, Тимур Ејвазов, Амбасадор Русије у Словенији, представници руске амбасаде, личности из јавног и културног живота Словеније, као и неколико стотина вјерника који су одали почаст пострадалима и помолили се за покој њихових душа.

Б.Л.