Синод МПЦ – Охридске архиепископије канонизовао три нова светитеља
19/04/2024
Свети Антоније Велики: Поуке о светом животу (3)
19/04/2024

Епископ Кирило посетио Цеље

Епископ Кирило и Градоначелник Цеља Матија Ковач

У четвртак, 18. априла, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, посетио је храм Спаљивања моштију Светог Саве у Цељу. Владику су дочекали цељски пароси јереји Горан Шљивић и Веселин Ристић, а у пратњи епископа био је архијерејски заменик свештеник Богољуб Остојић и чтец Нешо Ковачевић.

Након обиласка храма, Владика Кирило посетио је цељског градоначелника Матију Ковача. У срдачном састанку одржаном у Градској општини Цеље Владика Кирило је упознао градоначелника о потреби православних вјерника у Цељу за новим храмом, а разматране су и потенцијалне локације за изградњу будуће цркве.

Након посете градској управи, Владика Кирило је посетио бискупа цељског Максимилијана Матјажа и бискупа цељског у пензији Станислава Липовшека. Састанак са двојицом бискупа одржан је у Дому светог Јожефа у Цељу. Након топлог пријема, Владика Кирило је у пратњи бискупа Липовшека посетио Покрајински музеј у Цељу, где их је дочекао директор музеја Стане Розман, упознавши их са богатим историјским наслеђем града, као и цељском грофовском породицом којој је припадала и Кантакузина Катарина Бранковић.

 

В.Р.