Усековање главе св. Јована Крститеља, понедјељак, 11. септембар
11/09/2023
Почетак школске године у Новој Горици
11/09/2023

Епископ Кирило: Отимајмо се за живот!

Ако се према овом животу односимо са гунђањем, роптањем и нихилизмом, ми ћемо се тако односити и према вјечном животу и упропастити га, казао је владика Кирило у капели на Мирогоју

Свету Литургију у капели светих апостола Петра и Павла на Мирогоју, у суботу, 9. септембра, служио је јереј Ђорђе Филиповић. Литургији је молитвено присуствовао и Његово Преосвештенство епископ Кирило, који је по завршетку богослужења служио парастос за све православне који почивају на том загребачком гробљу.

Владика Кирило се обратио окупљенима бесједом након парастоса. У њој је казао да ”смрт није циљ и крај нашег живота, како то желе да нам представе нихилисти или некакав наприједак цивилизације или врсте, како то безумни Дарвин у својој теорији еволуције говори – да кроз смрт врсте наприједују. Смрт је наш непријатељ, а не циљ. Циљ је преображај све твари, као што нам је Господ показао приликом свог преображења на гори Тавор”, казао је.

”Смрт је озбиљан непријатељ. Ми нисмо у могућности да јој се супротставимо сами. Када је смрт покушала да прими Христа у себе, ђаво је мислио да ће смрт да Га тиме зароби. Међутим, смрт је прогутала човјека, а срела је Бога који је изнад времена и простора. Она није могла да га обухвати јер је створена у времену и њен крај ће бити у времену”.

Епископ је рекао да не смијемо да имамо нихилистичке помисли и будемо малодушни услијед разних животних искушења. ”Треба да благодаримо Богу и стално се отимамо за живот. Јер како се односимо према овом животу, тако ћемо се односити и према оном вјечном. Ако се према овом животу односимо са гунђањем, роптањем и нихилизмом, ми ћемо се тако односити и према вјечном животу и упропастити га”, казао је владика Кирило у капели на Мирогоју.

Подсјећамо да ће Свете Литургије бити и убудуће служене на Мирогоју, сваке прве суботе у мјесецу, као и на дане задушница, од 9:00.

П.К.