Спомен појаве Часног Крста у Јерусалиму, субота, 20. мај
20/05/2023
Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
20/05/2023

Епископ Кирило – нови Администратор Епархије загребачко-љубљанске

Епископ Кирило (Бојовић), Администратор Епархије загребачко-љубљанске

На Светом Архијерејском Сабору, одржаном у Београду од 14. до 20. маја, за новог администратора Епархије загребачко-љубљанске, изабран је Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило (Бојовић). Тиме је он на мјесту мјестообљуститеља наслиједио Његову Светост Патријарха српског Порфирија.

У наставку доносимо биографију владике Кирила.

 

Др Кирило Бојовић

Епископ буенос ајрески и јужно-централно амерички

администратор Митрополије загребачко-љубљанске

 

Др Кирило (у свијету Милан) Бојовић рођен је 4. фебруара 1969. године у Подгорици, као пето дијете Радула и Зорке (рођене Јовановић).

Осмогодишњу и средњу школу (гимназију „Петар I Петровић Његош“) завршио је у Даниловграду са дипломом Луче првог степена.

Војни рок служио је у Карловцу, 1987. и 1988. године.

Природно-математички факултет Универзитета у Подгорици, завршио је 1992. године, након чега је уписао постдипломске студије на ПМФ-у у Београду. Завршио их је 1996, одбраном магистарског рада на тему „Групе холономија и комплексне повезаности“.

Прије монаштва, Владика Кирило радио је као асистент на Природно-математичкомфакултету у Подгорици (1993. до 2000. године).

Годину дана – од 1. фебруара 1998. до 1. фебруара 1999. године, провео је на специјализацији на Математичком универзитету „Ломоносов“ у Москви.

Крајем 2000. године дао је оставку на посао на универзитету и, по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, постао искушеник Цетињског манастира.

Митрополит Амфилохије је, уочи Петровдана, 11. јула 2004. године, Милана Бојовића постригао у монаштво давши му име Кирило. Исте године, на Божић, рукоположио га је у чин јерођакона, а сљедеће, 2006. године, 21. маја, у чин јеромонаха.

Московску духовну академију владика Кирило уписао је 2005. године. На истој је дипломирао 2008. године, одбраном кандидатске дисертације на тему „Митрополит Петар II Петровић Његош као хришћански философ“. Поменута дисертација призната је 2010. године као докторска дисертација на Универзитету у Београду.

Током трогодишњег боравка у Москви ванредно је завршио и Московску духовну семинарију.

Главни уредник часописа Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ био је од 2008. до 2018. године, а од 2008. године је био и координатор вјерске наставе у Митрополији црногорско-приморској.

Од 2009. до 2014. године био је професор Светог Писма Новог Завјета и васпитач Богословије Светог Петра Цетињског.

Одликован је чином протосинђела 2010, а чином архимандрита 2013. године.

Од 2014. до 2016. године архимандрит Кирило био је Архијерејски замјеник у Епархији буеносајреској и јужноцентралноамеричкој.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве га је, маја 2016. године,  изабрао за викарног епископа митрополиту Амфилохију, са титулом ”Епископ диоклијски”. У том чину је остао замјеник митрополита Амфилохија који је управљао епархијом са сједиштем у Буенос Ајресу.

Хиротонију у епископски чин извршио је Патријарх српски Иринеј, 31. јула 2016. године, у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Одлуком Светог Архијерејског Сабора 2018. године, изабран је за епархијског архијереја буенос ајреског и јужно-централно америчког. Чин устоличења извршио је митрополит Амфилохије, 2. септембра 2018. године, у храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу.

Од 29. маја 2018. године редовни је члан Међународне Словенске Академије науке, образовања, умјетности и културе.

Универзитет Олга и Мануел Ајау Кордон (La Universidad Olga y Manuel Ayau Cordon – OUMAC) из Гватемале, 18 априла 2023 г., додијелио је владици Кирилу почасни докторат –Honoris Causa.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, одржан у мају 2023. године, изабрао је Епископа Кирила за администратора Епархије загребачко-љубљанске, чиме је на том мјесту наслиједио Његову Светост Патријарха Порфирија.

Епископ Кирило носи и титулу мајсторског кандидата у шаху, коју му је додијелио Шаховски Савез Црне Горе, 3. јуна 2023 године.