Празник Ваведења Пресвете Богородице у Лепавини
05/12/2019
Митрополит Порфирије посјетио затворенике
12/12/2019

Друго предавање Митрополита Порфирија
у оквиру божићњег циклуса

У суботу, 07. децембра 2019. године, у свечаној сали Музеја Српске Православне Цркве у Загребу, одржано је друго предавање у оквиру Божићњег циклуса предавањâ. Предстојатељ Цркве Божје у Загребу, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, говорио је на тему: „Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“ (Мт 5, 48) - у чему се састоји хришћанско савршенство“.

Митрополит Порфирије је на самом почетку, надовезујући се на претходно предавање у којем је говорио о значају поста за духовни живот Православних хришћана, прочитао врло инспиративан одломак из књиге светог Никодима Агиорита Невидљива борба, који говори о томе у чему се састоји савршенство и како се оно постиже у духовном животу. По речима нашег Спаситеља Господа Исуса Христа, сви хришћани су позвани да буду сваршени: „будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“ (Мт 5, 48). Тумачећи ове јеванђелске речи Митрополит Порфирије је нагласио да се савршенство постиже подвигом и врлинским животом. Наравно, по његовим речима, врлине и подвизи сами по себи не представљају савршенство, него су средства за његово достизање. Савршенство се састоји у приближавању Богу и животу у једиству са њим.

Закључујући своје предавање, Митрополит Порфирије је навео четири правила светог Никодима Светогорца, којих се хришћани морају придржавати ако желе да изиђу као победници у борби против својих страсти, а она гласе: 1) никада се ни у чему не уздај у себе; 2) имај у срцу увек чврсту наду у Бога; 3) непрестано се подвизавај и 4) непрекидно се моли.

После предавања, као и обично, уследила је дискусија у којој су присутни постављали питања на која је Митрополит Порфирије са стрпљењем и љубављу одговарао.