Распоред богослужења у Загребу
10/05/2024
Владика Кирило посјетио парохију бјеловарску
10/05/2024

Ђурђевдан у Нарти

На Свијетли понедјељак, 6. маја/23. априла, када Православна Црква прославља спомен Светог великомученика Георгија – Ђурђевдан, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило служио је Свету литургију у храму Светог Георгија у Нарти.

Владика Кирило је у бесједи казао да је Спаситељ сишао чак до ада, како би у њему пронашао нашеге прародитеље Адама и Еву, извукао их из Ада, и тиме спасао коријен свега рода људскога. ”Без Христа, ова земља би била долина плача, али Он је Онај који нам је донио радост и побједу над ђаволом, лукавим духом који је извор свакога зла, лажи и преваре, те над смрћу и над гријехом”.

”Христос нам је освијетлио небо земљу и преисподњу, односно ад. Нема више мјеста на које може Сатана да нас повуче, а да Христос не може да нас изведе из тог мјеста. Међутим, Он ће нас извести ако смо Његови, ако га волимо, ако знамо да је он наш Бог, да је Он виши од свих наших невоља. Али да би дошли до тог унутрашњег стања, морамо проћи пут подвига, то је пут мукотрпни; и видите, ученици, они се још боје, послије свих тих чудеса која је учинио пред њима. Тек кад је сишла благодат Духа Светога на њих, они су постали неустрашиви проповиједници васкрслог Христа”, рекао је владика Кирило и додао да је свети Ђорђе који је био генерал у Диоклецијановој војсци, што му је омогућавало да ужива у свим благодатима овога свијета, све то оставио, и рекао јавно – ја сам хришћанин, мени је то важније него слава, него њива, ништа ми није важније од тога, јер то ми даје вјечни живот, а ово је само привремено.”