Mitropolit Porfirije: O postu
14/03/2019
Mitropolit Porfirije posjetio premijera Plenkovića
18/03/2019

Đakon Branislav Kedžić održao predavanje u Zagrebu

U subotu, 16. marta 2018. godine, otpočeo je vaskršnji ciklus predavanja u Crkvenoj Opštini Zagrebačkoj. Predavanja se već tradicionalno održavaju blagoslovom Njegovog Viskopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Porfirija, u toku svete i velike Četrdesetnice i Božićnog posta.

Ovogodišnji vaskršnji ciklus je otvorio đakon Branislav Kedžić, profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu, predavanjem na temu: „Teološka dubina molitvene poezije u Velikom kanonu svetog Andreja Kristskog".

U svom predavanju đakon Branislav je govorio o bogosluženju Pravoslavne Crkve uopšte, uz poseban osvrt na bogosluženja tokom Vaskršnjeg posta. On je kazao da se „Crkva, kao Božanski domostroj spasenja prikazuje upravo kroz bogosluženje i ona čovjeka vodi kroz bogosluženje“. Posebnu pažnju je obratio na bogosluženja prvih dana posta kada se peva veliki pokajni kanon svetog Andreja Kritskog.

Đakon Branislav je prikazao bogoslovsku dubinu ovog himnografskog djela svetog Andreja izlažući slušaocima glavne teme kojih se dotiče sveti Andrej Kritski u Kanonu. To su teme Adamovog grijeha i izgnanja iz Raja, spoznaja zavisnosti od Tvorca i spoznaja svojih grijehova, poziv na podražavanje ličnosti iz istorije spasenja (praoci, proroci, patrijarsi) i Hristova iskupiteljska žrtva.