Саопштење за јавност поводом избора новог Патријарха
17/02/2021
Митрополит Порфирије изабран за Патријарха Српског
18/02/2021

Црквена општина Загреб
о падању дијела фасаде

Уклањање дијеловеа фасаде

Након одрона дијела фасаде детаљно се провјеравају спољни зидови зграде. Тим поводом жаљење је изразио Архијерејски намјесник загребачки, о. Душко Спасојевић и саопштио шта Црквена Општина предузима како би био спријечен сличан инцидент.

 

Након јучерашњег одрона дијела фасаде зграде загребачке Црквене Општине који гледа ка Преображењској улици, ангажована је служба која од 8 сати ујутро, 17. фебруара, детаљно провјерава спољашње зидове и уклања дијелове који представљају опасност по пролазнике. Очекује се да ће преглед и интервенције на фасади бити завршени сутра, 18. Фебруара 2021. године.

У току је израда нове радно-заштитне скеле која ће убрзо бити постављена око зграде, како евентуална нова оштећења до којих може доћи усљед сталних вибрација које производи трамвајски саобраћај, али и због кише, не би угрожавала безбиједност грађана. Ради се о другој скели која ће од мартовског земљотреса бити постављена око зграде на Илици бр. 7. 

У наставку доносимо саопштење Црквене Општине Загреб послато медијима јуче, 16. фебруара 2021. године. 

”Изражавамо дубоко жаљење због немилог догађаја до кога је дошло данас (16. фебруара) око 13 часова у Преображењској улици у Загребу, када је дио фасаде пао близу двјема пролазницама.

Дио улице на ком се десио данашњи пад биће затворен за пролазнике до постављања заштитне скеле.

Подсјећамо на то да је зграда у Преображенској улици, о којој је ријеч, претрпјела значајна оштећења у загребачком потресу у марту 2020. године. Страдали су димњаци, кровиште и декоративни поткровни вијенци зграде, који су представљали опасност за пролазнике. Због тога је, убрзо након тог земљотреса, постављена заштитна скела и уклоњени су дијелови који би могли угрозити сигурност грађана.  

Међутим, након банијског земљотреса, забиљежена су нова оштећења, односно дошло је до појаве додатних пукотина на фасади зграде. Она је и након тог земљотреса прегледана (трипут од земљотреса у марту прошле године), али грађевински стручњаци нису уочили ништа што би могло представљати опасност по пролазнике. 

Највјероватније због падавина до којих је у међувремену дошло, али и константног подрхтавања зграде усљед непримјерено брзе вожње трамваја Илицом, дошло је до пукотина на дијелу који се одломио, а за које нисмо знали. 

Напомињемо да је у питању први такав инцидент, те да смо предузели мјере које смо могли како се не би поновио. Током сутрашњег дана (17. фебруара) биће обављен још један детаљан преглед фасаде, како би била утврђена и отклоњена евентуална најновија оштећења која могу угрозити пролазнике. У изради је и пројектна документација за обнову зграде, али и за радно-заштитну скелу која ће у скорије вријеме бити постављена око зграде”, стоји у саопштењу које је потписао Архијерејски намјесник загребачки, протојереј-ставрофор Душко Спасојевић. 

Погрешна интерпретација навода из саопштења која је стајала у наслову вијести подјељене на фејсбук страници Јутарњег листа да ”ово није први инцидент”, након реаговања Информативне службе Епархије, исправљена је током данашњег дана (17. фебруара).