Upućivanje poruke Jevanđelja – osnovna uloga Crkve u svijetu
14/08/2021
Poredak prirode pobjeđuje se tamo gdje je Gospod prisutan
22/08/2021

Čovjek je stvoren da bude svjetlost

„Kada bi nam duhovni vid bio čist, na Liturgiji bismo videli jedni druge kao što su apostoli videli Hrista na Tavoru. Videli bismo da smo u svetlosti“, kazao je vladika Jerotej u Zagrebu.

 

U četvrtak, 6/19. avgusta, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički Jerotej služio je Božanstvenu Liturgiju u Sabornoj crkvi u Zagrebu, koja proslavlja hramovnu slavu. Sasluživali su mu izabrani episkopi hvostanski Justin i marčanski Sava, sa sveštenstvom Sabornog hrama. Na Liturgiji je pojao hor pod rukovodstvom Ivane Srbljan.

Vladika je u besjedi koju je izgovorio po pročitanom Jevanđelju (Mt. 17, 1-9) rekao da je, prilikom preobraženja Gospodnjeg na Tavoru, božanska priroda Gospoda Hrista prosijala iz Njegovog ljudskog tijela, a da su netvarne božanske energije prožele i obuhvatile trojicu prisutnih apostola. Kazao je da je riječ ne samo o događaju preobraženja Hristovog, već i bogojavljenja, jer su se istovremeno javili Otac, Sin i Sveti Duh. Rekao je i da je riječ o događaju Crkve jer ”ovde, osim Gospoda Hrista koji se preobrazio, vidimo i predstavnike Starog Zaveta – svetog proroka Mojsija kao predstavnika Zakona Božijeg koji je Bog dao Jevrejskom narodu na Sinaju i svetog proroka Iliju, kao predstavnika svih proroka i proročke objave Gospodnje koja je bila upućena kako Jevrejima tako i čitavom svetu. Tu su bili i sveti apostoli Petar, Jakov i Jovan, kao predstavnici novozavetne Crkve”.

Episkop Jerotej je kazao da se Gospod preobrazio da bi pokazao ljudima smisao njihovog postojanja – oboženje i dodao da je upravo to Bog namjenio ljudima još prilikom stvaranja svijeta i prvih ljudi.

”Gospod je, propovedajući svoje jevanđelje tokom života na zemlji, projavljivao božansku prirodu koja je bila sjedinjena sa ljudskom. To se videlo kroz mnoga čuda koja je činio, kroz vlast koju je imao nad duhovima, i, pre svega, kroz beskrajno smirenje i beskrajnu ljubav koju je posedovao. Zato se pred svetim apostolima Petrom, Jakovom i Jovanom preobrazio na gori Tavor, da bi pokazao svojim učenicima koji je njihov krajnji smisao”, rekao je episkop Jerotej i kazao da je čovjek stvoren ”da bude bog, da bude takav kakav je Hristos, da mu lice sija kao sunce i da bude sav svetlost”.

”Na svakoj Liturgiji se dešava tajna preobraženja. Kada se moli čitava zajednica ispred koje stoji sveštenik ona priziva da siđe Sveti Duh ne samo na Darove koji se prinose – hleb i vino, nego i na nas i na sve ono što nosimo sa sobom. Silazi Duh Sveti i osvećuje sve naše trudove, isceljuje sve naše muke i bolesti. I mi, kada bi nam duhovni vid bio čist, mogli bismo jedni druge na Svetoj Liturgiji da vidimo kao što su apostoli videli Hrista na gori Tavor. Videli bismo da smo svi u svetlosti. Svaki od nas je Hristos i svi zajedno smo Hristos” kazao je vladika.

Pred završetak Svete Liturgije episkop Jerotej je blagoslovio grožđe i slavske darove, koljivo i kolač, a po otpustu je sveštenstvu i sabranom narodu prenio blagoslove i pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha Porfirija i čestitao hramovnu slavu.

Slavsko posluženje za sav narod je ove godine, zbog epidemijskih propisa, pripremljeno u dvorištu Crkvene opštine Zagreb.

FOTO: Jovica Drobnjak