МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ УЧЕСТВОВАО НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЕВРОПСКИХ ЦРКАВА
04/06/2018
ХИРОТОНИЈА И УСТОЛИЧЕЊЕ ЕПИСКОПА ОСЕЧКОПОЉСКОГ И БАРАЊСКОГ Г. ХЕРУВИМА
11/06/2018

ЧЛАНОВИ ОДБОРА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА ЕВРОПСКЕ
ИНТЕГРАЦИЈЕ У ПОСЕТИ МИТРОПОЛИЈИ
ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОЈ

- Положај Срба у Хрватској је изузетно тежак и потребно је учинити све да би био побољшан, у чему можда најважнију улогу има Српска православна црква која је највећи ослонац српског народа, изјавио је Срни предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције Бранислав Бореновић.

"Значајну улогу у томе имају све институције, али можда најважнију има Српска православна црква, јер окупља и чува наш народ, православну вјеру и његову духовност", истакао је данас Бореновић након разговора чланова тог одбора са Његовим високопреосвештенством митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем.

Бореновић је нагласио да је Српска православна црква темељ око којег се окупља српски народ и да је због тога веома значајно да се граде односи на основу којих ће Срби на мудар начин одговорити на све изазове.

Он је рекао да под институцијама које имају улогу да помогну побољшању положаја Срба подразумијева институције Републике Српске, Србије и других земаља које у то треба да буду укључене, као и да се упознају о стању у којем се налази српски народ у Хрватској.

"Не сумњам у искрену вољу свих институција да максимално допринесу да би био побољшан положај српског народа у Хрватској", истакао је Бореновић.

Он је навео да су чланови овог одбора са митрополитом Порфиријем разговарали о положају Српске православне цркве и српског народа на подручју Митрополије, нарочито у Хрватској, те да су импресионирани великом енергијом и посвећеношћу којом митрополит и његови сарадници и свештеници чувају идентитет српског народа и православне вјере.

"То показује да се у врло сложеним односима у Хрватској посвећеним радом може чувати духовност српског народа", додао је Бореновић.

Он је навео и да су чланови Одбора посјетили и Српску православну гимназију и Саборни храм.

Из Народне скупштине Српске саопштено је да су састанку са митрополитом Порфиријем, који је био посвећен положају српске заједнице и православних вјерника на подручју Митрополије, присуствовали и амбасадор Србије у Загребу Мира Николић, као и чланови Одбора скупштине Српске за европске интеграције и и регионалну сарадњу Зорица Кузмановић Василић, Вукота Говедарица и Адам Шукало.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије истакао је као два велика проблема исељавање становништва и асимилацију, те багласио да без јаке подршке матице, српски народ у Хрватској нема перспективу.

На састанку је речено да је од пописа 2011. године дошло до већег исељавања, те да су многи родитељи ђака који иду у Српску православну гимназију већ у Западној Европи, док многи ученици након школовања траже шансу за студије углавном у скандинавским земљама због повољних услова, а Бореновић је рекао да се са истим проблемом суочава и Република Српска, наводи се у саопштењу.

Саговорници су се сагласили да је основни предуслов останка, посебно младих, економски развој, а на састанку је наглашено да су закони у Хрватској, који се односе на права националних мањина, добро формулисани, али да се у пракси не примјењују.

На састанку је истакнуто да се сада путем закона покушавају смањити права мањина у Хрватском сабору, а, с друге стране, у Словенији, иако постоји законска могућност да српска заједница има политичке представнике у парламенту, њени интереси нису значајније заступљени због разједињености Срба у тој земљи, наводи се у саопштењу.

Извор: http://www.srna.rs