Митрополит Порфирије примио у посету Кардинала Бозанића
22/09/2018
Патријарх Иринеј и Патријарх Вартоломеј заједно служили Свету Архијерејску Литургију
30/09/2018

Патријарх Иринеј и Патријарх Вартоломеј
у Солуну

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј у пратњи Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г-дина Порфирија борави у вишедневној посети Солуну. Повод ове посете је обележавање стогодишњице пробоја Солунског фронта и завршетка Првог светског рата. Овај јубилеј биће крунисан Светом Патријарашком Литургијом коју ће на војничком гробљу Зејтинлик у Солуну заједно служити Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски г-дин Вартоломеј и Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј.

Патријарх српски Иринеј у Солун је стигао у петак, 28. Септембра 2018. године г-дина, а насолунском аеродрому дочекао га је домаћин и организатор прославе овог важног јубилеја, Високопреосвећени митрополит неапољски г-дин Варнава.

Првог дана своје посете Солуну Свјатјејши Патријарх српски Иринеј сусрео се са студентима које је наша помесна црква послала у Солун на усавршавање у теолошким наукама.

Сутрадан, у суботу 29. септембра 2018. године, Патријарх Иринеј је заједно са Васељенским Патријархом Вартоломејем посетио природни резерват у месту Калохори где је Патријарх Вратоломеј предводио молитву за очување животне средине.

Двојица Патријараха посетили су и фабрику Хаитоглу која се на традиционалан начин бави производњом халве. Власници ове фабрике су се током ратних дешавања деведесетих година одазивали на сваки позив Митрополита Варнаве да нашем страдалном народу пошаљу помоћ.

Патријарх Иринеј и Патријарх Вартоломеј посетили су и историјски храм Светог Атанасија у Евозмосу и свечано отворили новоизграђени старачки дом, народну кухињу и вртић Митрополије неапољске.

У поподневним сатима одржан је братски састанак Патријарха српског г-дина Иринеја и Патријарха константинопољског и васељенског г-дина Вартоломеја на коме се у духу обостраног разумевања и братске љубави разговарало на теме од међусобног и свеправославног значаја.

У вечерњим часовима у Културном центру Мони Лазаристон који се налази у непосредној близини Зејтинлика, отворена је изложба ретких фотографија са Солунског фронта и из Првог светског рата аутора Константина Нигделиса. После отварања изложбе уследио је културно-уметнички програм на ком су говорили Патријарх Вартоломеј, Митрополит неапољски Варнава и представници локалних власти, а потом је уследило премијерно извођење композиције познатог солунског композитора Емануила Лазаридиса, написане поводом стогодишњице пробоја Солунског Фронта и завршетка Великог рата.

Приредили: Никола Станковић и Бојан Бундало

Извор: ТВ Храм