PRAZNIK SVETE PEDESETNICE U SABORNOM HRAMU U ZAGREBU
28/05/2018
HRAMOVNA SLAVA U KOPRIVNICI
28/05/2018

SLAVA SVETOTROJIČKOG HRAMA
U BJELOVARU

U nedelju Svete Pedesetnice, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, služio je Božanstvenu Liturgiju u hramu Svete Trojice u Bjelovaru.

Sasluživali su mu arhijerejski namesnici bjelovarski protojerej-stavrofor Slobodan Lalić i ljubljanski jerej Aleksandar Obradović, i sveštenici Dalibor Petković, Ljubodrag Miodragović, Slavomir Gvojić, domaćin slave i paroh u Bjelovaru Nemanja Obradović, te đakoni Zoran Radić i Petar Kozakijević.

Bjelovarski hram bio je ispunjen mnoštvom naroda koji se radosno okupio da dočeka svog episkopa i proslavi praznik silaska Svetog Duha na apostole, dan koji se još naziva i rođendan Crkve.

Visokopreosvećeni Mitropolit je, u svojoj besedi, govoreći o događaju Pedesetnice, rekao da je na dan Pedesetnice Duh Sveti sišao na apostole i osnovao Crkvu, kao zajednicu svetih.

Govoreći o događaju koji se dogodio na dan Pedesetnice, kada su apostoli okupljenim pripadnicima različitih naroda govorili o Hristu spasitelju na jednom jeziku dok je svako ko ih je slušao razumevao i čuo na svom jeziku, Mitropolit je rekao da samo kroz reč Božiju znamo ko smo. Onda kada slušamo reč Božiju i kada je naša duša otvorena za nju, tada doživljavamo svakog čoveka kao sebi bliskog, kao rođenog brata.

Govoreći o različitostima među narodima, rekao je kako znamo da je Bog stvorio različite ljude i organizovao ih u različite narode i države. Međutim, ako je Bog po svojoj suštini i prirodi ljubav i nas iz ljubavi stvorio i pozvao na ljubav, onda ta različitost nije stvorena da bi stvarala suprotnosti i podstakla na nesporazume, da bi nas pokrenula na sukobe i isključivost. Naprotiv, naglasio je, Bog je stvorio različitost da bismo kroz nju mogli da upoznamo sebe, da bismo kroz ljubav prema različitom mogli da znamo ko smo mi i da onom ko je drugačiji možemo sebe da darujemo.

Nakon litije, Mitropolit je osvetio i presekao slavski kolač a u nastavku su čitane molitve večernja Pedesetnice.

Za sve prisutne, nakon Svete Liturgije, priređena je trpeza ljubavi.