ПРАЗНИК СВЕТЕ ПЕДЕСЕТНИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У ЗАГРЕБУ
28/05/2018
ХРАМОВНА СЛАВА У КОПРИВНИЦИ
28/05/2018

СЛАВА СВЕТОТРОЈИЧКОГ ХРАМА
У БЈЕЛОВАРУ

У недељу Свете Педесетнице, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, служио је Божанствену Литургију у храму Свете Тројице у Бјеловару.

Саслуживали су му архијерејски намесници бјеловарски протојереј-ставрофор Слободан Лалић и љубљански јереј Александар Обрадовић, и свештеници Далибор Петковић, Љубодраг Миодраговић, Славомир Гвојић, домаћин славе и парох у Бјеловару Немања Обрадовић, те ђакони Зоран Радић и Петар Козакијевић.

Бјеловарски храм био је испуњен мноштвом народа који се радосно окупио да дочека свог епископа и прослави празник силаска Светог Духа на апостоле, дан који се још назива и рођендан Цркве.

Високопреосвећени Митрополит је, у својој беседи, говорећи о догађају Педесетнице, рекао да је на дан Педесетнице Дух Свети сишао на апостоле и основао Цркву, као заједницу светих.

Говорећи о догађају који се догодио на дан Педесетнице, када су апостоли окупљеним припадницима различитих народа говорили о Христу спаситељу на једном језику док је свако ко их је слушао разумевао и чуо на свом језику, Митрополит је рекао да само кроз реч Божију знамо ко смо. Онда када слушамо реч Божију и када је наша душа отворена за њу, тада доживљавамо сваког човека као себи блиског, као рођеног брата.

Говорећи о различитостима међу народима, рекао је како знамо да је Бог створио различите људе и организовао их у различите народе и државе. Међутим, ако је Бог по својој суштини и природи љубав и нас из љубави створио и позвао на љубав, онда та различитост није створена да би стварала супротности и подстакла на неспоразуме, да би нас покренула на сукобе и искључивост. Напротив, нагласио је, Бог је створио различитост да бисмо кроз њу могли да упознамо себе, да бисмо кроз љубав према различитом могли да знамо ко смо ми и да оном ко је другачији можемо себе да дарујемо.

Након литије, Митрополит је осветио и пресекао славски колач а у наставку су читане молитве вечерња Педесетнице.

За све присутне, након Свете Литургије, приређена је трпеза љубави.