ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА ХРВОЈА КЛАСИЋА
11/04/2018
СУСРЕТ ПОЛАЗНИКА ВЕРОНАУКЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ И МАРИБОРА
22/04/2018

„СВЕТА ЉУБАВ“

У недељу, 15. априла 2018. године, у 20 сати, у катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, одржан је концерт духовног руског појања - а капела, Камерног хора Иван Филиповић из Загреба, под диригентском палицом Горана Јерковића.

Концерт под називoм "Света Љубав" одражавао је приказ сјајних композиција најпознатијих руских композитора и песама Рахмањинова, Гречанинова, Честнокова, ... Ти небески звуци који су се чули у Саборном храму подсетили су нас на један период историје, када је у нашем храму постојала руска парохија и хор, који су заједно са српском парохијом и хором били 20тих и 30тих год 20. века, и који су оставили великог трага.

Врхунско појање загребачког хора, са очуваним руским акцентима и бојама на најбољи је начин донела дашак "Свјатаја Рус", у нашим загребачком миљеу.

Треба нагласити и врхунски наступ Иване Србљан (наше дугогодишњег диригента црквеног хора Преображенског храма) као солисте, која је својим гласом, на најбољи начин дочарала естетику и мелизматичност руске певане православне духовности.

Међу осталим солистима као гост солиста Камерног хора био је и свештеник Михаило (Мајк) Жикић из братства Саборног храма Преображења Господњег у Загребу.

Камерни хор ИВАН ФИЛИПОВИЋ основан је 1998. године. Један је од најуспешнијих a cappella ансамбла у Хрватској. Изврсно вокално-техничко умеће омогућује му стилски диференцирано извођење и врло захтевних дела хорског репертоара од 16. до 21. века. Те одлике донеле су Хору награде на свим хрватским и престижним светским хорским такмичењима. Више на страници https://kzif.hr/o-nama/

Горан Јерковић (Славонски Брод, 1968.) оснивач је, диригент и уметнички носилац Камерног хора "Иван Филиповић". Дипломирао je на Музичкој академији у Загребу, a усавршавао се на Летњој академији за хорско дириговање у Wernigerodeu (Немачка). Више на страници https://kzif.hr/o-nama/