ПРОСЛАВА НИКОЉДАНА У ЗАГРЕБУ
20/12/2017
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА »МЕДИТЕРАНЕО«
24/12/2017

АРХИМАНДРИТ ДАНИЛО
ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ

У оквиру Божићног циклуса предавања, који организује Црквена општина Загреб, у среду 20. децембра 2017. године, у свечаној сали СКД-а Просвјета, високопреподобни архимандрит Данило Љуботина одржао је предавање на тему: „Рођење Христово у светлости традиције – некад и сад“.

Говорећи о догађају рођења Сина Божијег у свету архимандрит Данило темељио је своје излагање на Светом Писму и у светлости предања Православне Цркве. Такође, говорио је и о народним обичајима уско везаних за овај празник, осврнувши се притом и на обичаје из свог родног краја (Истра) и рекао: „И био је период такозваног мирења. Код нас у приморју била је традиција да се људи до Божића морају измирити, а на сам Божић и најљући, који су били завађени , било за какву ствар, морали су у самој цркви пред читање трисвете песме изаћи из цркве целивати икону и пољубити један другог и опростити. Нису могли дочекати рођење Христово, а да се не измире. Толико је то била јака традиција и која је водила смислу богорођења, смислу прве рождествене песме: 'Слава на висини Богу, а на земљи мир међу људима добра воља“.

Као завшну поруку свога предавања отац Данило је позвао све присутне да као православни хришћани шире божићну поруку мира, праштања и љубави међу свим народима и да на тај начин буду светлост свету и со земљи.

Након предавања уследила је дискусија током које су присутни постављали своја питања.