ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA SPC U HRVATSKOJ I KOMISIJE ZA ODNOSE S VJERSKIM ZAJEDNICAMA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE
10/01/2018
BOŽIĆNA PORUKA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG G. PORFIRIJA
13/01/2018

BOŽIĆNA RADOST U CRKVENOJ OPŠTINI
MARIBORSKOJ

Četvorodnevna radost u Crkvenoj opštini mariborskoj otpočela je na Badnje jutro, sv. Liturgijom u Mariboru i M. Soboti. Svetoj Liturgiji u Mariboru, koju je služio o. Savo Kosojević, prisustvovalo 60 vernika, dok se njih 30-ak pričestilo. U M. Soboti je služio o. Milan Jovanović, koji je iskoristio ovu posetu ovoj malenoj zajednici da osvešta i podeli badnjake, kao i pričesti nekolicinu od 30-ak okupljenih vernika.

Badnje veče već godinama sabira najveći broj vernika u našim hramovima. U Mariboru je o. Savo služio večernje sa osvećenjem badnjaka u 18h. Večernjem bogosluženju je prisustvovao nadbiskup mariborski monsinjor Alojz Cvikl, koji je pozdravio prisutne vernike čestitavši im praznik. Nakon toka je služen Akatist Gospodu Isusu Hristu u 21h, kao i Božićno jutrenje u ponoć. U toku Badnjeg večera mariborski hram je posetilo 500-700 vernika.

Istovremeno, u hramu u Ravnama okupilo se blizu 300 vernika, od čega 80-ak mališana, koji su nagrađeni prikladnim paketićima. Otac Milan je služio večernje sa osvećenjem i nalaganjem badnjaka.

Božićnu Liturgiju, u hramu sv. Ćirila i Metodija u Mariboru, služio je o. MIlan Jovanović. Od prisutnih 130 vernika polovina je pristupila sv. čaši. O. Savo je radost Božićnog jutra podelio sa vernicima u Koruškoj. Na kraju sv. Liturgije oci su preneli blagoslov Njegove Svetosti i ostalih Arhijereja SPC, pročitavši Božićnu poslanicu. Sveta Liturgija je služena u mariborskom hramu i drugi i treći dan Božića.