DUHOVNI PORTRETI: MITROPOLIT PORFIRIJE PERIĆ
09/01/2018
BOŽIĆNA RADOST U CRKVENOJ OPŠTINI MARIBORSKOJ
10/01/2018

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA SPC U
HRVATSKOJ I KOMISIJE ZA ODNOSE S
VJERSKIM ZAJEDNICAMA
VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

Sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog saveta srpskih pravoslavnih Eparhija u Hrvatskoj (Mitropolit zagrebačko-ljubljanski, g. Porfirije (Perić); Episkop slavonski, g. Jovan (Ćulibrk); Episkop dalmatinski, g. Nikodim (Kosović); izaslanik za Eparhiju gornjokarlovačku, jerej Dugonjić; izaslanik za Eparhiju osječkopoljsku i baranjsku, potojerej-stavrofor Vlaović i sekretar Episkopskog saveta protojerej stavrofor Spasojević i članovi Komisije za odnose s verskim zajednicama g. Bošnjaković, ministar pravosuđa i predsednik Komisije gđa Pejčinović Burić, potpredsednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova gđa Divjak, ministrica nauke i obrazovanja gđa Obuljen Koržinek, ministrica kulture gđa Rimac - državna tajnica, izaslanica ministra uprave g. Kušćevića gđa Burić – državni sekretar, izaslanica ministra rada i penzijskog osiguranja g. Pavića i g. Jerčić, direktor Ureda Komisije za odnose s verskim zajednicama.

Na sastanku je razmotreno stanje sprovođenja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa te je usaglašeno da će se putem Mešovitog poverenstva predviđenog Ugovorom i putem nadležnih tela državne uprave nastaviti postupak sprovođenja Ugovora.

Sastanak je održan u otvorenom razgovoru te je zaključeno da će se obostrano tražiti rešenja za eventualna buduća otvorena pitanja.

Izvor: www.pravosudje.gov.hr