Mitropolit Porfirije – Beseda na Tominu nedelju, 26. april 2020.
26/04/2020
Mitropolit Porfirije u razgovoru sa vernicima preko zoom aplikacije
11/05/2020

Arhimandrit Danilo (Ljubotina):
Otac Momo nam je bio primjer

Jučer su nas napustila dva stuba Srpske crkve u sveštenstvu, u odlučnim vremenima našeg crkvenog hoda i bitisanja, otac Momčilo Krivokapić i otac Dušan Kolundžić.

Njihovi darovi Svetog Duha ostaće neizbrisani u novijoj istoriji SPC.

Više sam bio vezan za oca Momčila i njegova duhovna kretanja. On je maturirao, a ja sam te godine upisao bogosloviju. Bile su to godine još mučne i napete u crkvenom životu.

Već kao student, otac Momo nam je bio primjer. I kao čtec i kao student pokazivao nam je određeni pravac i hrabrost, neustrašivost i doslednu vjernost Hristu.

Šezdesete godine prošlog vijeka bile su godine provjere naše vjere u božanski poredak čovjeka i Boga.

Bile su to godine našeg priziva na služenje Bogu i narodu u Duhu Svetome, ali i godine našeg mladalačkog ponosa, neustrašivosti pa i inata u duši i srcu, kako je to rekao nedavno, novoprestavljeni otac Momo.

Njegova odluka da ode u svešteni čin tih godina, zadivila je našu generaciju. Otac Momčilo je sa viteškim ponosom uzeo sveštenički čin, da bi na „strašnom mjestu mogao postojati”.

Nije prošlo mnogo vremena, a iz Kotora su stizale ohrabrujuće vijesti. Sa ponosom smo pratili njegov hod, njegova kretanja, njegove liturgijske pohode. Gospod mu je davao „silu pregaoca i mahove žnjetve”. Bila je to zaista „Luča mikrokozma” u nadasve tada CRNOJ GORI. Sila i svjedočanstvo riječi, počela je da šalje i prve studente teologije upravo iz te zaista Crne Gore.

I Gospod nam je pokazivao da se iz nemogućeg može stvoriti moguće.

Više neću da nabrajam zasluge sluge Božijeg, velikog protojereja oca Momčila. Ostalo će sam Gospod naš Isus Hristos nabrojati na dan Suda, kada bude otac naš Momo čuo glas „Dobri slugo i vjerni, u malome si vjeran bio, uđi u radost Gospodara svojega”.


VEČNAЯ TVOЯ PAMЯTЬ DOSTOBLAŽENE I PRISNO PAMЯTNE BRATE NAŠ MOMČILO!


Arhimandrit Danilo (Ljubotina)