БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
06/01/2018
ПРАЗНИК РОЖДЕСТВА ХРИСТОВОГ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ
07/01/2018

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН БАДЊИ ДАН
У ЗАГРЕБУ

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије, началствовао је 6. јануара 2018. године, на Бадњи дан, светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, уз саслужење свештеника и ђакона Саборног храма и уз торжествено појање Српског Византијског хора „Мојсије Петровић“ из Београда.

Увече истога дана, у 18:00 часова, служено је празнично вечерње богослужење на којем су присуствовали представници културног, верског и политичког живота у Републици Хрватској. Богослужењу су присуствовали: Апостолски Нунције у Републици Хрватској, надбискуп Ђузепе Пинто, изасланик Кардинала загребачког господина Јосипа Бозанића, помоћни бискуп загребачки монсињор Иван Шашко, главни рабин у Хрватској господин Моше Лучијано Прелевић, муфтија Исламске заједнице у Загребу господин Азиз еф. Хасановић, главни тајник савеза Баптистичких цркава у Републици Хрватској господин Жељко Мраз, Ректор Еванђеоског факултета у Осијеку господин др Петер Кузмич, Провинцијал Хрватске доминикнаске провинције и професор на КБФ-у фр. Славко Слишковић. Ово празнично дружење су увеличали својим присуством и изасланик Предсједнице Републике Хратске господђе Колинде Грабар Китаровић, господин др Мате Гранић, изасланик Предсједника Владе господина Андреја Пленковића, министар правосуђа господин Дражен Бошњаковић, градоначелник Загреба господин Милан Бандић, предсједник савјета за нациуоналне мањине у Хрватском сабору господин Александар Толнауер, предсједник Самосталне Демократске српске странке господин др Милорад Пуповац, Амбасадори Републике Грчке, Србије и Кипра, као и многи други представници српског културног и политичког живота. По завршетку вечерњег богослужења Митрополит Порфирије се обратио присутнима пригодном беседом у којој је истакао: „Син Божији постао је човек, постао је један од нас. Историју која има свој почетак и крај, учинио је вечном спојивши је са вечношћу, премостивши јаз између непролазног и пролазног, али изнад свега, Он, Емануил, Бог Који је са нама, једанпут за свагда дошао је и показао да је увек са нама. Да независно од тога колико се ми удаљавамо од Њега, независно од тога колико хулимо на Њега, и поред тога што се противимо Њему, дошао је да покаже да је увек на нашој страни. Да није важно да ли смо више или мање грешни, да није важно колико смо слаби, да није важно да ли је наш живот испуњен промашајима, Он, Бог, дошао је да покаже и докаже да је Љубав и да заувек остаје са нама, увек будући на нашој страни, дајући нам тиме наду да живот има смисла.“

Одмах после вечерњег богослужења, уследио је традиционални божићни пријем у просторијама Музеја Српске Православне Цркве у Загребу. У препуној сали Музеја присутнима су се обратили: монсињор Иван Шашко, главни рабин господин Моше Прелевић, Муфтија др Азиз Хасановић, изасланик Предсједнице господин др Мате Гранић, изасалник Премијера министар Дражен Бошњаковић и Градоначелник Загреба господин Милан Бандић, поздрвљајући све присутне најрдоснијим хришћанским поздравом: Мир Божји! Христос се роди!

Преображењски Храм и ове године био је мали да прими неколико хиљада људи који су се окупили да заједно са својим Митрополитом и свештенством прославе велики хришћански празник Рођења Христовог. Црквена општина загребачка је као и свих претходних госина припремила послужење за све вернике испред Саборног храма, који су се окупљали све до касних вечерњих сати.