Гојко Перовић: Његош и његово вријеме (Видео)
14/04/2024
Велики канон
14/04/2024

Четврта недјеља Часног поста у Љубљани

”Да је Бог присутнији у овом свијету било би мање немира и зла“

 

У Четврту недјељу Свете и велике Четрдесетнице – Часног поста, 14. априла, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, служио је Свету литургију у Храму светих Кирила и Методија у Љубљани. Владици је саслуживало љубљанско свештенство и ђакон Александар Лукић из Загреба, а појао је византијски хор храма којим је дириговао Зоран Михајлоски.

У литургијској бесједи владика Кирило је истакао да се налазимо у Четвртој недјељи Великог поста која је посвећена светом Јовану Лествичнику. Препоручујући вјерницима да прочитају његову књигу „Лествица“, у којој је описао своју борбу против страсти и лоших навика које човјека удаљују од Бога, епископ Кирило је додао да нас Свети Јован Лествичник позива да се стално трудимо да будемо бољи, да никада не будемо задовољни сами собом и тиме заробљени у мреже егоизма и таштине.

„Примјер Марије Египћанке, чији спомен данас празнујемо, а којој је посвећена сљедећа, Пета недјеља Часног поста, пружа додатни оптимизам нашем подвигу. Она је, како сама за себе каже, била најгрешнија дјевојка у своје вријеме у Александрији, али је, уз помоћ молитве достигла до анђеоске чистоте. Дакле, не не слушајмо онога ко хоће да однесе нашу душу, него са надом и уздањем у милост Божју и ако нешто сагријешимо, приступајмо исповијести, светим тајнама, а примјер Марије Египћанке нас на то упућује“, рекао је владика Кирило.

Епископ Кирило је навео да постоје болести којима школа и болница не могу да дају лијека и које само може да излијечи Господ својом благодаћу, али и да се од нас очекују молитва и пост.

„Ми умножавамо благодат Духа Светога и само присуство Бога поражава ђавола. На наш труд Господ одговара својом благодаћу и присуство Бога мијења све. Да је Бог присутнији у овом свијету било би мање немира и зла“, рекао је владика Кирило на Светој литургији.

Дан раније, у суботу 13. априла, Епископ Кирило је одржао предавање у оквиру циклуса предавања које током Великог поста организује Црквена општина Љубљана.

Н.М.
Фото: Алексеј Ристић