Patrijarh Irinej pozitivan na koronavirus
05/11/2020
Saopštenje o zdravstvenom stanju Patrijarha Irineja
14/11/2020

Carstvo nebesko – nastavak stava
koji imamo u ovom životu

”Kvalitet našeg postojanja u ovom i budućem životu zavisi ne samo od ljubavi Božije, već i od nas i našeg odnosa prema Reči Božijoj”, rekao je Mitropolit Porfirije u besjedi na  Svetog Dimitrija.

U nedjelju 26. oktobra/8. novembra, kada se proslavlja spomen svetog velikomučenika Dimitrija Mirotočivog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio je Božanstvenu Liturgiju u gimnazijskoj kapeli Svetog Save, na Svetom Duhu u Zagrebu.

U besjedi izgovorenoj po pročitanoj jevanđeljskoj perikopi o bogatašu i ubogom Lazaru (Jn. 15, 17 – 16, 2), Mitropolit je govorio o tome da stav koji zauzimamo u ovom životu, određuje i našu poziciju u budućem:

”Nije problem što je bogataš imao to što je imao, već što je mislio da punoću života može pronaći u onome što ima. Mislio je da ono što je prolazno i što je od ovoga sveta može i u večnosti da mu podari sadržaj. Imamo sa druge strane siromašnog Lazara koji je provodio dane stradajući. To samo po sebi ne znači da je on bio u prednosti kada je reč o Carstvu nebeskom u odnosu na bogatog.”

Vladika je zaključio da je od odnosa obojice prema onome što im je Bog dao zavisilo njihovo unutarnje stanje, odnosno ”Od njihovog stava zavisila je i njihova pozicija u Carstvu Božjem.“

Govorio je i o smrti i vječnom životu. Kazao je da smrt destrukcija ličnosti, nije i njen kraj. ”Iako njom [smrću] naizgled imamo novi početak, ona je samo nastavak onog određenja i stava koji smo imali u odnosu na život, u odnosu na bližnje, u odnosu na same sebe a pre svega u odnosu na Boga”.

”To kakav će kvalitet našeg postojanja biti zavisi ne od ljubavi Božije, već od nas, našeg odnosa prema Reči Božijoj. Mi taj odnos ne pokazujemo apstraktno ili ideološki kroz deklaracije i reči, pa makar to bile najsavršenije deklaracije i najsavršenije formulisane ideje i ideologije.” Mitropolit je istakao da je važno da u svakom detalju svog života deklarišemo sebe u odnosu koji imamo sa Bogom i bližnjim.