Патријарх Иринеј позитиван на коронавирус
05/11/2020
Саопштење о здравственом стању Патријарха Иринеја
14/11/2020

Царство небеско – наставак става
који имамо у овом животу

”Квалитет нашег постојања у овом и будућем животу зависи не само од љубави Божије, већ и од нас и нашег односа према Речи Божијој”, рекао је Митрополит Порфирије у бесједи на  Светог Димитрија.

У недјељу 26. октобра/8. новембра, када се прославља спомен светог великомученика Димитрија Мироточивог, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије служио је Божанствену Литургију у гимназијској капели Светог Саве, на Светом Духу у Загребу.

У бесједи изговореној по прочитаној јеванђељској перикопи о богаташу и убогом Лазару (Јн. 15, 17 – 16, 2), Митрополит је говорио о томе да став који заузимамо у овом животу, одређује и нашу позицију у будућем:

”Није проблем што је богаташ имао то што је имао, већ што је мислио да пуноћу живота може пронаћи у ономе што има. Мислио је да оно што је пролазно и што је од овога света може и у вечности да му подари садржај. Имамо са друге стране сиромашног Лазара који је проводио дане страдајући. То само по себи не значи да је он био у предности када је реч о Царству небеском у односу на богатог.”

Владика је закључио да је од односа обојице према ономе што им је Бог дао зависило њихово унутарње стање, односно ”Од њиховог става зависила је и њихова позиција у Царству Божјем.“

Говорио је и о смрти и вјечном животу. Казао је да смрт деструкција личности, није и њен крај. ”Иако њом [смрћу] наизглед имамо нови почетак, она је само наставак оног одређења и става који смо имали у односу на живот, у односу на ближње, у односу на саме себе а пре свега у односу на Бога”.

”То какав ће квалитет нашег постојања бити зависи не од љубави Божије, већ од нас, нашег односа према Речи Божијој. Ми тај однос не показујемо апстрактно или идеолошки кроз декларације и речи, па макар то биле најсавршеније декларације и најсавршеније формулисане идеје и идеологије.” Митрополит је истакао да је важно да у сваком детаљу свог живота декларишемо себе у односу који имамо са Богом и ближњим.