Епископат СПЦ: Божић је Тајна безграничне љубави Божје
05/01/2021
Кардинал Бозанић: Нека нас Господ учини свједоцима свјетлости
06/01/2021

Божји позив да се заузме
мјесто страдалника

Причом о милостивом Самарјанину Господ Исус Христос позива на пожртвовано прихватање сваког човјека за ближњег, рекао је ђакон Владан Таталовић у разговору на порталу Живе речи утехе.

Др Владан Таталовић, ђакон загребачког Саборног храма и професор Православног богословског факултета у Београду, учествовао је, у недјељу, 3. јануара, у емисији “Живе речи” на православном порталу ”Живе речи утехе”.

У разговору са свештеником Иваном Цветковићем, отац Владан је тумачио Христову параболу о милостивом Самарјанину (Лк 10, 30-37).

Тумачењем су показани богатство, слојевитост и снага ријечи Божије, са поруком да се дјеловање Божије љубави не може ограничити људским категоријама постојања. Христос овом причом позива на пожртвовано прихватање сваког човјека за ближњег, о чему су затим дискутовали свештеник Иван и ђакон Владан говорећи о теми жртве којом се бави филм Срдана Голубовића ”Кругови” (2013), филм који проблематизује аспекте жртвовања за другог.

По ријечима ђакона Владана, приповиједањем параболе о милостивом Самарјанину у друштву својих ученика и једног познаваоца јеврејског верског закона, који му је претходно поставио питање делима неопходним за задобијање вјечног живота, Господ Исус Христос је слушаоце позвао да заузму мјесто страдалника у причи, пребијеног, опљчканог и остављеног поред пута. Тако би могли да из његове тешке перспективе осјете како права љубав и помоћ долазе са неочекиване стране, од руке становника Јеврејима непријатељске Самарије. “После тог искуства могли би наставити даље, са промењеном свешћу и срцем, те по Христовој заповести чинити исто – бивајући, по сопственој одлуци, ближњи свакоме коме су милост и помоћ потребни“, истакао је отац Владан.

Закључио је да, преведена у балкански геополитички простор, парабола о милостивом Самарјанину “поприма шокантну димензију у очима многих, зато што њени конкретни, “преведени” случајеви показују колико су универзалне вредности изнад сваког националног и верског стереотипа“.