Бадње вече у Загребу
07/01/2019
Председница Хрватске на Божићпосетила Митрополита Порфирија
07/01/2019

Божић у Загребу

На велики празник Рођења Христовог, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су свештенослужитељи Саборног храма.

Уз верни народ који се окупио да Литургијски прослави овај Божић, празничној Литургији су присуствовали и г. Милан Бандић, градоначелник града Загреба са сарадницима г. Душком Љуштином, г-ђом Богданком Вулпе и г-ђом Јеленом Павичић Вукичевић, г. Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа и г. Борис Милошевић, саборски заступник српске националне мањине.

Божићну посланицу Српске православне цркве прочитао је архиерејски намесник загребачки протојереј-ставрофор Душко Спасојевић.

На крају Литургије Митрополит се обратио верницима честитавши им празник Рођења Христовог. По Митрополитовим речима „Божић је веће чудо од стварања света. Има ли ишта чудесније од тога д Бог постане човек, и има ли ишта светије и веће од тога да Бог постане један од нас, да постане наш брат по свему, осим по греху? Зато смо данас, будући да је Бог постао један од нас, испуњени безобалном и бесконачном радошћу, радошћу која није од овога света и није само земаљска. Радошћу која је сједињена са небеском песмом анђела који певају. „Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља“.

Митрополит је поручио да „мир и покој, и стабилност, не можемо пронаћи нигде изван себе. Лек бесмртности, лек правог истинског мира и хармоније јесте само новорођени Христос, Бог који је са нама и који је увек на нашој страни“.