Светих двадесет хиљада мученика никомидијских, уторак, 10. јануар
10/01/2023
Светих четрнаест хиљада младенаца витлејемских, сриједа, 11. јануар
11/01/2023

Божићна Литургија у Загребу (Видео)

Владика Сава са избјеглицама из Еритреје након Божићне Литургије

Свету Литургију на Божић, у суботу, 25. децембра/7. јануара, у Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, служио је владика марчански Сава. Саслуживало му је загребачко свештенство, а хором је дириговала Ивана Србљан. Богослужење је уживо преносила Хрватска радиотелевизија.

На Литургији је прочитана Божићна посланица Патријарха Порфирија, а на крају је Епископ Сава поздравио присутне, као и оне који су богослужење пратили путем малих екрана.

Владика је рекао да је било потребно да Бог дође на земљу како би људе отргао од смрти и гријеха. ”Ту тајну велику препознали су мудраци и пастири и многи људи у историји Цркве Христове. Ту тајну препознајемо и ми данас и поклањамо јој се и славимо је. Ту тајну прослављају хришћани широм света. Ту тајну прослављају и они који су сами, и они који су заједно са својим породицама, и они који су у могућности да данас учествују у Светој Литургији у својим храмовима, али и они који немају могућност да посете своје храмове”, казао је.
 
Владика Сава је пожелио да ни код кога не буде патње или бола, него само радости јер Христос долази да исцјели, да обнови и да спаси свакога човјека, да обнови заједницу људи са Богом.

 

П.К.
Фото: Јовица Дробњак