Преподобна Меланија Римљанка, субота, 13. јануар
13/01/2024
Епископ Кирило у Лепавини
13/01/2024

Божић у Љубљани

У храму Светих Кирила и Методија у Љубљани на Божић се сабрало мноштво православних житеља главног града Словеније, а постављен је и Вертеп – Витлејемска пећина са представом Рођења Христовог

 

Велики број православних хришћана из Љубљане, али и других дијелова Словеније, сабрао се у храму Светих Кирила и Методија у Љубљани да, учешћем у празничним богослужењима, прослави најрадоснији хришћански празник – Рождество Господа Исуса Христа – Божић.

На Бадњи дан, у суботу, 6. јануара, у љубљанском храму служена је Света литургија, након које је у храм унесен бадњак, а потом су освештане гранчице бадњака дијељене хиљадама вјерника, који су током цијелог дана пристизали у храм и храмовну порту, како би, уз молитву радосно дочекали празник Христовог Рођења.

Ове године је, по први пут, у храму постављен Вертеп – Витлејемска пећина са представом Рођења Христовог, коју је са пуно љубави израдио Александар Аврамовић, власник штампарије Рекламар у Љубљани.

Прву божићну Литургију, која је почела у поноћ, након Великог повечерја и празничног јутрења, служили су пароси љубљански јереји Раде Деспотовић и Митар Танасић. На јутарњој празничној Литургији началствовао је архијерејски намјесник љубљански јереј Александар Обрадовић, уз саслужење старјешине храма протојереја Борислава Ливопољца. Вјерницима је прочитана Божићна посланица Српске Православне Цркве.

Како је објаснио отац Борислав Ливопољац, бадњак илуструје средину у којој се, према Библији, прије више од 2.000 година родио Исус Христос, Спаситељ. „Када је Исус дошао на свет, ослободио је човека од греха и смрти и дао му живот вечни. Он је рођен за свакога од нас да бисмо имали вечни живот“, рекао је он. Према ријечима протојереја Ливопољца, рођење Исуса Христа представља мир, љубав и јединство.

По устаљеној традицији, у храму су ломљене божићне чеснице, а златнике из чеснице пронашли су студенткиња Бојана Лаловић и петогодишња Анђелија Марковић. Златници су дар златаре „Купрешак“ из Бањалуке.

Љубљански свештеници су, током празничних дана, посјетили заводе за издржавање казни затвора у Љубљани, Игу и Добу, гдје су служили Свете Литургије и причестили затворенике, пружајући им ријечи укрепљења и утјехе и честитајући им радосни празник Рођења Христовог.

Н. М.