Обрезање Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, субота, 14. јануар
14/01/2023
Скинута купола Саборне цркве у Загребу (Видео)
14/01/2023

Божић у Бјеловару: Најљепши празник у години

Не само да наш Богомладенац Христос зближава људе православне вјероисповјести, већ и православне и католике. У то смо се и увјерили на Бадње вече и на Божићној Литургији, рекао је на Божић отац Стефан, парох у Бјеловару.

 

Рођење Христово – Божић и ове године прослављен је у Бјеловару. Чинило се да ће црква Свете Тројице, највећи храм Епархије загребачко-љубљанске, бити премали за све оне који су жељели да присуствују вечерњем богослужењу и налагању бадњака.

Некарактеристично високе температуре за ово доба године допринијеле су томе да и стари и млади дођу у великом броју на Бадње вече у цркву и са својим суграђанима подијеле радост коју Христово рођење доноси.

Иако се понекад чини да старије генерације неће имати коме пренијети традицију и обичаје везане за православне празнике, из разговора са младима сазнајемо да то није тачно.

Шта њему лично значи Божић, те како се обиљежава у дому његове породице испричао је седамнаестогодишњи Срђан Дожудић.

„Божић је за мене изнимно важан празник, један од два највећа хришћанска благдана. Све започиње на Бадње јутро када са оцем одлазим у шуму одсјећи бадње дрво. Након тога чекамо Бадње вече, када одлазимо у цркву на вечерње богослужење и паљење бадњака око којега се људи друже као сестре и браћа“, каже овај средњошколац, који и иначе често долази у цркву, а љубав према вјери пренио му је његов отац.

Испричао је да на сам дан Божића сви укућани одлазе на Свету Литургију, а онда се у дому породично и са пријатељима друже до касно у ноћ, док пред иконом не изгори божићна свијећа.

Његов пријатељ Петар Фицнар, Божић повезује са радошћу и весељем. Њему су родитељи пренијели и знање о обичајима, па му је добро познато све што се традиционално припрема за божићну трпезу.

„Мени је Божић најлепши празник у години. Највише ме весели окупљање шире и уже обитељи како би се дружили, веселили и славили“, каже он.

Напомиње да се у њиховом дому празник рођења Христовог покушава обиљежавати ”што традиционалније”.

„У кућу се уносе бадњак и слама, пече се чесница и кухају традиционална јела као што су, незаобилазне, сарма и прасетина. Што се тиче обичаја у мом граду најдраже ми је паљење бадњака пред нашом црквом и јако сам срећан што сам ја ове године имао част да то направим, и још са својим другом Срђаном“, каже весело Петар.

До бадњака су се први прогурали најмлађи житељи Бјеловара, којима варнице храстовог дрвета доносе радост и знак да ће ускоро са члановима породице сјести за посну трпезу која се припрема за Бадње вече, а божићно јутро неријетко у неким домовима освануће и са поклонима за малишане. Послужење је то вече било припремљено и пред црквом, а исто је обезбијеђено захваљујући донацији Вијећа српске националне мањине града Бјеловара и жупанијског вијећа.

Божићну Литургију служио је јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски. Као и за све веће православне празнике и овај пут су Литургији присуствовали католички свештеници Бранко Фресл, жупник Жупе свете Терезије Авилске у Бјеловару и Рикард Патафта, фрањевац из Жупе Светог Антуна Падованског у истом граду, честитајући том приликом православни Божић окупљеним вјерницима.

Отац Стефан Максимовић казао је да је прослава Бадњег дана у цркви почела Светом Литургијом, а да је настављена у вечерњим часовима, вечерњим богослужењем које је окупило велики број вјерника. ”Посебно ме радује што је ове године број људи који су дошли на само Бадње вече много већи него прошле године. Између осталог и први пут у храму Свете Тројице, вечерњем је присуствао и градоначелник Бјеловара господин Дарио Хребак, који није крио одушевљење нашим обичајима и гостопримством које је осјетио у нашој парохији“, истакао је бјеловарски парох.

Додао је да је на дан Божића служена Литургија, на којој је учествовао велики број вјерника, те је подсјетио да је Божић, празник мира, љубави и радости поводом рођења нашег Спаситеља Исуса Христа.

„Не само да наш Богомладенац Христос зближава људе православне вјероисповјести, већ и православне и католике. У то смо се и увјерили на прослави Бадње вечери и на Божићној Светој Литургији“, рекао је отац Стефан.

Невена Максимовић
Фото: Миленко Селак