OCI I UČITELJI BOGOSLOVLJA

05/02/2022

Nenad  Milošević: O javnom paljenju badnjaka

Badnjak je tradicionalno polagan na ognjište doma, uz reči domaćina: „Neka gori idol krivi, slava Tebi, Bože živi“ (Boka Kotorska); ili: „Neka gori iver kleti, slava Tebi, Bože sveti“ (Hercegovina), što ukazuje na poreklo običaja.
05/02/2022

Gorazd Kocijančič: Duhovno štivo nas čini dubinski srećnim

Dobrotoljublje pokazuje kako da se oslobodimo fatalnih životnih smetnji i rasejanosti. Jedna od najvažnijih tema u toj antologiji pravoslavne duhovnosti je „sećanje na smrt“, ističe Gorazd Kocijančič, prevodilac i urednik slovenačkog izdanja Filokalije.
26/01/2022

Sveti Sava: Tvorite vjeru čistu i molitvu čestu

Niti koristi ispravnost života bez prave i prosvećene vjere u Boga, niti nas pravo ispovijedanje bez dobrih djela može izvesti pred Gospoda, kazao je Prvi arhiepiskop srpski u čuvenoj besjedi o pravoj vjeri, izgovorenoj u manastiru Žiča 1220. godine.
25/01/2022

Nenad Milošević: O „plivanju za krst“

Manifestacija ne bi bila problematična kada u njoj ne bi učestvovali sveštenoslužitelji i kada Časni Krst, i pored neospornog poštovanja koji mu neizostavno ukazuju plivači, ne bi bio korišten kao takmičarski rekvizit, poput vaterpolo lopte.
04/01/2022

Hristovim rođenjem razriješen si sveza starog rođenja

Uvijek aktuelnu besjedu 38. na Bogojavljenje tj. Rođenje Hristovo, čije odlomke donosimo, sveti Grigorije Bogoslov izgovorio je u Carigradu, početkom 380. ili 381. godine. U to vrijeme na Istoku je još uvijek Božić praznovan u sklopu praznika koji se nazivao Javljanje ili Bogojavljenje.
01/01/2022

Sveti Ignjatije Bogonosac

”Ignjatije je predstojavao našom Crkvom hrabro i sa takvom tačnošću kakvu Hristos želi. Jer je Hristos rekao da Pastir dobri dušu svoju polaže za ovce, a ovaj ju je sa svakom hrabrošću položio za ovce svoje”, pisao je sveti Jovan Zlatousti o Ignjatiju Bogonoscu čiji se spomen vrši 20. decembra / 2. januara.
18/12/2021

Sveti Nikolaj – pastir dobri stadu svome

Na ikonama svetog Nikolaja često se prikazuju motivi iz viđenja koje su imali oci Prvog vaseljenskog sabora: s jedne strane svetitelja Gospod Hristos c jevanđeljem, a c druge Presveta Djeva drži arhijerejski omofor u rukama.
06/03/2021

Vladika Atanasije je činio da
sveti Oci budu deo naših života

”Tamo gde je bio vladika Atanasije bili su i sveti oci i učitelji Crkve. Tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli, čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji”, stoji u oproštajnom slovu Patrijarha.     Danas, 6. marta 2021. godine, ispred Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u []
26/11/2020

Sveti Jovan Zlatousti:
O molitvi i ponašanju u hramu

Na dan kada naša Sveta Crkva slavi spomen Svetog Jovana Zlatoustog, 13/26. novembra, donosimo odabrane misli ovog znamenitog oca i učitelja Crkve, u kojima govori o odnosu Hrišćana prema bogosluženju i prema Bogu sa kojim kroz pričešće jedno postaju.   Odabrane misli o odnosu Hrišćana prema bogosluženju i molitvi   Molim vas i preklinjem, odlazak []