Литургија на Бадњи дан у Загребу
06/01/2020
Божићна Литургија у Загребу
08/01/2020

Бадње вече у Загребу

У Саборном храму Преображења Господњег у Загребу навечерје празника Рођења Христовог обиљежено је у духу молитве и заједничарења.

На Бадње вече велики број православних вјерника Загреба и околине се окупио у свом храму, гдје је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије служио Велико повечерје. Његовом Високопреосвештенству је саслуживало свештенство Саборног храма.

Послије богослужења Митрополит се обратио бесједом сабраном народу говорећи о томе да је Божић празник заједништва који нам указује на то да је потребно превазилазити дистанцу која постоји међу људима.

- Дистанца се шири нa свим пољима, мeђу нaрoдимa и држaвaмa, међу стрaнкaмa и пaртиjaмa унутaр jeднoг нaрoдa и унутaр пoрoдицe, a упaвo тo je саврeмeни пaкao. Превазилажење дистaнцe мeђу људимa и дaровaњe себе другимa нajвaжниjи су зa oнe кojи жeлe да постану дeцa Бoжja.

- Ни рaj ни пaкao нису гeoгрaфски пojмoви, нeгo je тo oднoс прeмa другoмe и другaчиjeм. Пaкao je сапoстojaњe са другим бeз мoгућнoсти дa сe превазиђе дистaнцa и стaњe у кoме смo пoсвaђaни унутaр пoрoдицe, нaрoдa и држaвe. Упрaвo je празник Бoжића пoзив дa људи превазиђу ту дистaнцу и дa сe дajу другимa, jeр je тo једини пут којим изгрaђујемо рaj. Kao штo ни jeдaн чoвeк нeмa исти oтисaк прстa и будући дa кao личност ниje исти, нeгo имa свoj сoпствeни пeчaт, тaкo ни пoрoдицe, ни нaрoди, ни држaвe нису истe нeгo имajу свoje пeчaтe и трeбajу сe другимa дaвaти.

Послије вечерњег богослужења услиједио је традиционални божићни пријем за представнике политичког и вјерског живота града Загреба. Вечерњем богослужењу и свечаном пријему, између осталих, присуствовали су и Надбискуп монс. Ђорђо Лингва, апостолски Нунције у Републици Хрватској, монс. Мијо Горски, помоћни Бискуп загребачки, г. Дражен Бошњаковић, министар правосуђа у Влади Републике Хрватске, г-ђа Мира Николић, амбасадор Републике Србије у Републици Хрватској, г. Ставрос Циепас, амбасадор Републике Грчке у Републици Хрватској, представници амбасаде Руске Федерације у Републици Хрватској, г. Борис Милошевић, предсједник Српског Народног Вијећа, г. Милорад Пуповац, заступник у Сабору Републике Хрватске, г. Иван Бошњак, државни секретар у министарству државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије, г. Азиз ефендија Хасановић, муфтија загребачки, г. Милан Бандић, градоначелник Загреба, г. Луциано Моше Прелевић, главни рабин у Републици Хрватској.

Вјерни народ се послије богослужења дуго задржао у порти Саборног храма радујући се наступајућем празнику Рођења Христовог. Свој допринос божићној радости дала су и дјеца, полазници вјеронауке при Саборном храму, који су дошли на идеју да у порти храма продају божићне колаче и да сав приход дају у хуманитарне сврхе. Млађи полазници вјеронауке су, маскирани у пастире, анђеле и мудраце честитали окупљеном народу Бадњи дан и најавили наступајући радосни догађај Рођења Христовог.