POMEN POVODOM DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU
12/11/2018
Božićni ciklus predavanja u Zagrebu
24/11/2018

Arhijerejska Liturgija u Zagrebu

U nedelju 25. po Pedesetnici, 5/18. novembra 2018. godine, u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služena je Sveta arhijerejska Liturgija. Liturgijom načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije uz sasluženje protojereja Aleksandra Korobejnika iz Moskve i bratstva Sabornog hrama. Otac Aleksandar je u Zagreb došao kako bi služio parastos na ruskom delu zagrebačkog groblja Mirogoj.

Liturgiji je prisustvovao i NJ.E. Ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj g. Anvar Azimov sa suprugom i saradnicima.

Posle svete Liturgije Mitropolit Porfirije je pozdravio goste iz Rusije podsetivši sve na naše istorijske veze sa bratskim pravoslavnim ruskim narodom. Otac Aleksandar se zahvalio na gostoprimstvu prenevši svima sabranima pozdrav i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha ruskog Kirila.

Posle Liturgije verni narod se okupio u prostrijama Muzeja Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, gde je imao priliku porazgovarati sa Mitropolitom Porfirijem i ocem Aleksandrom.