Skup vjeroučitelja u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu
28/06/2019
Koncert hora studenata Ekseter koledža iz Oksforda
09/07/2019

Arhijerejska Liturgija na Javorci u Sloveniji

Pravoslavni vjernici Nove Gorice i okoline okupljaju se svake godine o Vidovdanu u crkvi Svetog Duha na Javorci, u nacionalnom parku Triglav, kako bi liturgijski proslavili ovaj veliki praznik naše Crkve. Tradicija okupljanja na Javorci traje već 29 godina.

Tim povodom u subotu 16/29. juna 2019. godine, Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetog Duha služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije uz sasluženje protojereja-stavrofora Tome Ćirkovića, paroha koparskog, jereja Miroslava Ćirkovića paroha novogoričkog i đakona Petra Kozakijevića. Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom opštine Tolmin gospodinom Urošem Brežani, predstavnik ministarstva kulture Republike Slovenije gospodin Silvio Gabršček te konzul diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Ljubljani gospodin Milorad Živković. Prisutan je bio i predstavnik Rimokatoličke Crkve župnik gospodin Damjan Bajec.

Poslije svete Liturgije odslužen je pomen svim srpskim vojnicima stradalim u redovima austrougarske vojske tokom Velikog rata na Soškom frontu.

Važno je naglasiti da je liturgijsko sabranje na Javorci opština Tolmin uvrstila u kalendar redovnih kulturnih događaja opštine.

Organizatori Vidovdanske proslave CO Nova Gorica i KUD Sveti Stefan se zahvaljuju opštini Tolmin i svim dobrim ljudima na svesrdnoj pomoći i organizaciji.