Скуп вјероучитеља у Православној гимназији у Загребу
28/06/2019
Концерт хора студената Ексетер колеџа из Оксфорда
09/07/2019

Архијерејска Литургија на Јаворци у Словенији

Православни вјерници Нове Горице и околине окупљају се сваке године о Видовдану у цркви Светог Духа на Јаворци, у националном парку Триглав, како би литургијски прославили овај велики празник наше Цркве. Традиција окупљања на Јаворци траје већ 29 година.

Тим поводом у суботу 16/29. јуна 2019. године, Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Духа служио је Његово Високопреосвештенство Mитрополит загребачко-љубљански господин Порфирије уз саслужење протојереја-ставрофора Томе Ћирковића, пароха копарског, јереја Мирослава Ћирковића пароха новогоричког и ђакона Петра Козакијевића. Литургији су присуствовали представници локалне самоуправе на челу са градоначелником општине Толмин господином Урошем Брежани, представник министарства културе Републике Словеније господин Силвио Габршчек те конзул дипломатско-конзуларног представништва Босне и Херцеговине у Љубљани господин Милорад Живковић. Присутан је био и представник Римокатоличке Цркве жупник господин Дамјан Бајец.

Послије свете Литургије одслужен је помен свим српским војницима страдалим у редовима аустроугарске војске током Великог рата на Сошком фронту.

Важно је нагласити да је литургијско сабрање на Јаворци општина Толмин уврстила у календар редовних културних догађаја општине.

Организатори Видовданске прославе ЦО Нова Горица и КУД Свети Стефан се захваљују општини Толмин и свим добрим људима на свесрдној помоћи и организацији.