IVANJDAN SVEČANO PROSLAVLJEN U ZAGREBU
07/07/2017
ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE MEŠOVITE KOMISIJE
14/07/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZAGREBU

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije služio je u petu nedelju po Duhovima svetu arhijerejsku Liturgiju u Prebraženjskom hramu u Zagrebu.

Mitropolitu su sasluživali na svetoj Liturgiji sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Nakon pročitanog odeljka iz svetog Jevanđelja koje govori o gadarinskom besemučniku, Mitropolit Porfirije besedio je na temu greha i njegovih posledica. „Posledica opsednutosti nije ništa drugo nego greh, greh ljudski. Nikada demonske sile ne mogu ući u čoveka i ne mogu ga zaposednuti ukoliko čovek sam po sebi nije dao povoda, nije na neki način otvorio svoje srce i svoju dušu za ulazak nečistih sila u njegovo srce. Ulazi nečistih sila u čoveka jesu upravo gresi i strasti u kojima se često ljudi nalaze“ rekao je Mitropolit.

Kao poruku za verne iz ove jevanđelske priče, Mitropolit je istakao: „ Da znamo da na svemu trebamo biti blagodarni i da sve od Njega zavisi. Da sve, svaku svoju misao, posao, i delo, započnemo molitvom i završimo molitvom. Da zablagodarimo Bogu na svemu, i da znamo, i da kad imamo i kad nemamo, tu je Bog sa nama. Naša snaga nije u spoljašnjim materijalnim vrednostima nego u sili i blagodati Duha Svetoga Koji je sa nama.“