ИВАЊДАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ
07/07/2017
ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ
14/07/2017

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАГРЕБУ

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије служио је у пету недељу по Духовима свету архијерејску Литургију у Пребражењском храму у Загребу.

Митрополиту су саслуживали на светој Литургији свештеници и ђакони Саборног храма.

Након прочитаног одељка из светог Јеванђеља које говори о гадаринском бесемучнику, Митрополит Порфирије беседио је на тему греха и његових последица. „Последица опседнутости није ништа друго него грех, грех људски. Никада демонске силе не могу ући у човека и не могу га запоседнути уколико човек сам по себи није дао повода, није на неки начин отворио своје срце и своју душу за улазак нечистих сила у његово срце. Улази нечистих сила у човека јесу управо греси и страсти у којима се често људи налазе“ рекао је Митрополит.

Као поруку за верне из ове јеванђелске приче, Митрополит је истакао: „ Да знамо да на свему требамо бити благодарни и да све од Њега зависи. Да све, сваку своју мисао, посао, и дело, започнемо молитвом и завршимо молитвом. Да заблагодаримо Богу на свему, и да знамо, и да кад имамо и кад немамо, ту је Бог са нама. Наша снага није у спољашњим материјалним вредностима него у сили и благодати Духа Светога Који је са нама.“