Hirotonisan Episkop dikolijski Metodije
25/07/2018
Delegacija Ruske pravoslavne crkve u Sloveniji
28/07/2018

Apel Patrijarha srpskog Irineja
za pomoć grčkom narodu

Draga naša duhovna deco,

Srpska Pravoslavna Crkva, sa svim svojim kćerima i sinovima, smatra svojom moralnom obavezom da uzme praktičnog učešća u prevazilaženju posledicâ strašnih požara koji su ovih dana zadesili nama uvek dragi i bratski grčki narod.

Danima slušamo vesti o ljudskim žrtvama i ogromnoj materijalnoj šteti. Sa zebnjom u srcu primili smo vest da je život izgubilo preko sedamdeset ljudi, da ima mnogo pozleđenih i nestalih, da je plamen progutao ne samo šume, maslinjake i voćnjake nego i čitava naselja oko Atine i neka atinska predgrađa. I u drugim krajevima bratske Grčke besne, nažalost, šumski požari, od kojih su neki, po svemu sudeći, podmetnuti.

Znajući da nam je hrišćanska dužnost da podelimo patnju i bol svakoga bližnjega bez izuzetka, a naročito jednovernog i bratskog grčkog naroda, koji nam je uvek priticao u pomoć, osobito pak u devedesetim godinama prošlog veka i posle njih, pozivamo sve vas, braćo i sestre, da prikupljate finansijsku i materijalnu pomoć za sve unesrećene usled ove katastrofe.

Draga naša deco duhovna, pozivamo vas da, u granicama svojih mogućnosti, organizovano, preko svojih parohijskih uprava, odnosno preko crkvenih opština i Eparhijâ, pristupite prikupljanju pomoći koju će Sveti Sinod naše Crkve proslediti Arhiepiskopiji atinskoj.

Apelujemo na sva javna preduzeća, a naročito na građevinska i drvoprerađivačka, da građevinskim i drugim materijalom pomognu obnavljanje izgorelih domova.

Uvereni da ćemo mi, pravoslavni Srbi, kao narod koji dobro zna šta su stradanja, razumeti patnju naše braće i sestara, primiti milost i naći blagodat za blagovremenu pomoć (vidi Jevr. 4, 16), koja će mnogo značiti onima kojima je potrebna, očinski vas blagosiljamo.

Patrijarh srpski

Irinej

Izvor: spc.rs