Св. пророк Захарија, сриједа, 18. септембар
18/09/2024
Спомен чудеса св. Архангела Михаила, четвртак, 19. септембар
19/09/2024

Бољег помоћника од Исуса нећеш наћи

36. Један грешник квари много добра, вели Божанствено Писмо (Екл.9,18). И ум који греши квари све оно што је споменуто мало пре – небеско пиће и храну.

37. Ми нисмо јачи од Сампсона, ни мудрији од Соломона, ни разумнији од блаженог Давида, нити волимо Бога више од апостола Петра. Стога не треба да се уздамо у себе. Јер, Свето Писмо каже да ће онај који се узда у себе пасти страшним падом.

38. Научимо се од Христа смиреноумљу, од Давида смерности, од Петра плачу за падове, али немојмо очајавати као Сампсон, Јуда и премудри Соломон.

39. Ђаво као лав ричући ходи са својом војском и тражи кога да прождере (1.Пт.5,8). Стога код нас никада не треба да престане срдачна пажња, трезвоумље, супротстављање (помислима), молитва Христу Исусу, Богу нашем. Јер, бољег помоћника од Исуса нећеш наћи у целом свом животу. Једино је Он Господ и као Бог познаје демонска лукавства, сплетке и обмане.

40. Нека се, дакле, душа смело узда у Христа и нека га призива. Непријатеља нека се уопште не боји, будући да не војује сама, него са Страшним Царем Исусом Христом, Творцем свега што постоји, бестелесног и телесног, видљивог и невидљивог.

Добротољубље: Душекорисне и спасоносне стотине преподобног Исихија,

презвитера јерусалимског Теодулу, о трезвоумљу и молитви