POJANJEM DO MIRA U DUŠI I MEĐU LJUDIMA
25/05/2017
PRAZNIK VAZNESENJA GOSPODNJEG U SABORNOM HRAMU U NOVOM SADU
26/05/2017

UPOKOJIO SE EPISKOP
OSEČKO-POLJSKI I BARANJSKI LUKIJAN

Preosvećeni Episkop Lukijan (Vladulov) rođen je 9. maja 1933. godine u Hajfeltu (današnji Novi Kozarci u Banatu), od roditelja Mirka Mačkića i majke Jelene. Osnovnu školu započeo je u Srpskoj Crnji, a završio u Kovilju. Petorazrednu Borosloviju sa maturom završio je u Sremskim Karloviima, a Bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu.

Monaški postrig primio je u manastiru Kovilju iz ruku igumana Leonida 1958. godine. Rukopoložen je za jerođakona 1959. godine, a za jeromonaha 1963. godine. Od njegovog dolaska u manastir Kovilj ova svetinja generalno je obnovljena, kako crkva tako i manastirski konaci. Ceneći rad oca Lukijana, Episkop bački Nikanor premešta ga 1. februara 1964. godine iz manastira Kovilja u manastir Bođani.. Manastir Bođani do tada je bio osiromašen i zapušten u svakom pogledu. Za vreme njegove uprave pokrenute su mnogobrojne aktivnosti za razvoj i podizanje ove svetinje, kao i za njenu restauraciju i konservaciju. Paralelno sa stvaranjem jednog od najsređenijih manastira naše svete Crkve u to vreme u selu Vajska, koja je tada bila manastirska parohija, otac Lukijan podigao je vrlo lepu crkvu koja je posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Ceneći njegov primeran višedecenijski rad na njivi Gospodnjoj, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je 23. maja 1991. godine arhimandrita Lukijana za Episkopa novovaspostavnjene Eparhije osečkopoljske i baranjske. Hirotonija je obavljljena 14. jula 1991. godine u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Sremskim Karlovcima. Episkop Lukijan je ustoličen u Dalju, u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, 18. avgusta 1991. godine. Hirotoniju i ustoličenje izvršio je Patrijarh srpski Pavle sa više arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

Vladika Lukijan je preuzeo novovaspostavnjenu Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku u vreme rata. Pored ostalog arhipastirskog staranja, ogromna uloga u vidanju svakojakih rana u teškom poratnom periodu nešto je što je posebno obeležilo dvadesetšest godina njegove arhijerejske službe.

Izvor: Eparhija osečko-poljska