НЕДЕЉА ДРУГА ПО ПЕДЕСЕТНИЦИ У ЗАГРЕБУ
18/06/2017
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЗАГРЕБ И ЈА СЕ ВОЛИМО ЈАВНО“ МИТРОПОЛИТА ПОРФИРИЈА
24/06/2017

30 ГОДИНА СВЕШТЕНОМОНАШКЕ
СЛУЖБЕ МИТРОПОЛИТА ИЛАРИОНА

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије учествовао у свечаности. Епископ моравички Антоније пренео поздраве и молитвене жеље патријарха Иринеја.

У недељу, 21. јуна 2017. године, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион, иначе и декан Богословског факултета за постдипломске и докторске студије, одслужио је Божанску Литургију у храму иконе Матере Божје „Радости свих растужених“ у Москви.

Саслуживали су представник Антиохијске Патријаршије при Патријарху московском и све Русије Митроплолит филипопољски Нифон; Митрополит екатеринбуршки и верхотурски Кирил, Митрополит нижегородски и арзамаски Георгије; председник Синодалног одељења за верско образовање и катихизацију Митрополит ростовски и новочеркески Меркурије и други јерарси.

На богослужењу су такође чинодејствовали: представник Патријаршије московске при Патријарху бугарском архимандрит Филип (Васиљцев), представник Православне Цркве Чешких земаља и Словачке при московском патријарашком престолу архимандрит Серафим (Шемјатовски); настојатељ храма Светог Николаја у Паризу протојереј Александар Шегунов; сарадници Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, клирици при овом светом храму, студенти постдипломци у свештеном чину и други.

У олтару су молитвено присуствовали Митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Српска Православна Црква), старешина Подворја Патријаршије српске у Москви Епископ моравички Антоније и Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт.

Богослужењу је присуствовао опуномоћени представник Председника Руске Федерације у Централном федералном округу А. Д. Беглов. После сугубе јектеније прочитана је молитва за мир у Украјини.

По завршеној Литургији поздраве су упутили представници помесних Цркава при Московском Патријарху. Епископ моравички Антоније пренео је срдачне честитке и молитвене жеље митрополиту Илариону од стране Патријарха српског Иринеја, док је митрополит Нифон истакао залагања митрополита Илариона на заштити хришћана на Блиском истоку. У име служашчих Архијерја слављеника је поздраввио Митрополит екатеринбуршки и верхотурски Кирил. Митрополиту Илариону обратио се и изасланик Председника Путина А. Д. Бергов, који је вредновао његов рад као дипломате, писца црквених дела, композитора и као човека који зна како треба волети своју отаџбину: -Са одушевљењем пратимо Вашу дипломатску делатност, пратимо како Ви не браните само нашу земљу, него и Православље у целом свету. На крају је говорио и Високопреосвећени Иларион.

Према моспат.ру Информативна служба СПЦ