Св. муч. Евлампије и Евлампија, сриједа, 23. октобар
23/10/2024
Св. апостол Филип, четвртак, 24. октобар
24/10/2024

Поклоничко путовање у Србију

Благословом нашег Преосвећеног епископа господина Кирила, парохије у Копривници и Великом Поганцу организовале су поклоничко путовање у Србију 19. и 20. октобра 2024. године.

Првог дана путовања, поклоници из више крајева наше Митрополије предвођени свештеницима Радованом Димитрићем и Браниславом Тодоровићем, походили су најприје храм светог Саве на Врачару, гдје су били љубазно дочекани и почашћени од стране домаћина и некадашњих загребачких свештеника Богољуба Остојића и Драгана Радића.

Потом је организована посјета чувеном и надалеко познатом београдском Сајму књига, гдје су сви љубитељи писане ријечи имали прилику да пронађу много корисног градива из свих сфера јавног, културног и духовног живота.

Након Сајма, поклоници су се помолили у светињи манастира Раковице, гдје нарочито мјесто у срцима свих вјерника заузима гроб блаженопочившег патријарха српског Павла.

Своје путешествије настављају даље ка манастиру Нимнику, гдје су благословом игумана оца Јелисеја узели учешће у молитви за здравље свих наших ближњих. Примивши благослов љубазних домаћина, на крају дана долазе у Голубац, гдје су преноћили с нестрпљењем очекујући сутрашњи дан.

Тог недељног дана, у благословеном манастиру Тумане, догодила се свечана прослава – десетогодишњица обретења моштију преподобног Јакова Новог Туманског. Светитељ, који уз другог туманског светитеља и чудотворца преподобног Зосима, ужива велико поштовање и култ у пуноћи Православне Цркве, сабрао је као и много пута до сада, на хиљаде људи из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Словеније, Бугарске и других држава. Светом Литургијом, коју је служило 7 архијереја на челу с надлежним митрополитом Игњатијем уз мноштво свештенства, монаштва и вјерујућег народа, и потом свечаном литијом у којој су мошти преподобног Јакова пронесене кроз народ ради благослова и утврђења, обиљежен је овај величанствени и богоугодни празнични дан.

Општи утисак свих вјерника из наше Митрополије који походише ову светињу јесте радост. Она права хришћанска радост која као духовне плодове има укрепљење, утјеху и снагу да ходе путем Господњим, имајући примјер светитеља и нашег савременика туманског чудотворца и молитвеника Јакова Новог. Сигурни да овај свети угодник Божији, уз свог светог туманског сабрата Зосима смјерно стоје као заступници свима из свеколиког рода православног пред престолом Бога Свевишњега у Царством Његовом непролазном, одлазе из свештене обитељи туманске и враћају се својим домовима.

Диван је Бог у светима својим!

јереј Радован Димитрић, парох копривнички