LICEM K LICU Online razgovori o vjeri
12/12/2020
Novi sveštenik u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj
13/12/2020

Rukopoloženje
u đakonski čin u Zagrebu

Prvi stepen svešteničke službe je đakonska služba. Reč đakon označava onoga koji služi, koji se daruje bližnjima i Crkvi, rekao je Mitropolit nakon rukopoloženja Dragana Topića.

 

U subotu 12. decembra 2020. godine, u gimnazijskoj kapeli Svetog Save u Zagrebu, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije služio je Božanstvenu Liturgiju na kojoj je rukopoložio u svešteni čin đakona teologa Dragana Topića iz Čelinca. Mitropolitu su sasluživali jeromonah Nikon (Cvetićanin) i jerođakon Sava (Bundalo).

Po završetku Svete Liturgije Mitropolit je čestitao novorukopoloženom đakonu i njegovoj porodici i govorio o važnosti svešteničkog služenja.  Vladika je rekao da je prvi stepen svešteničke službe đakonska služba i da sama reč đakon označava onoga koji služi, koji se daruje bližnjima i Crkvi.

Naglasio je da sveštenoslužitelji treba da budu spremni da se žrtvuju za bližnje i za Crkvu i da je njihova uloga u tvorevini da se kroz njihovu molitvu projavljuje prisustvo blagodati Božje.