Патријарх у Беранама: не смијемо одустати од љубави
27/09/2021
Ђакон Стефан Максимовић рукоположен у чин свештеника
17/10/2021

Прослављена слава
новог храма у Постојни

Божанствена литургија на празник Покрова Пресвете Богородице у Постојни

Празник Покрова потврђује да нисмо само ми сабрани у храму, већ да су ту и светитељи Божји и сама Пресвета Богородица, казао је владика Сава

 

Његово преосвештенство Епископ марчански Сава, викар патријарха српског, служио је 1/14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, Божанствену литургију у храму у Постојни. Тог дана прослављена је и прва храмовна слава парохијске цркве у том мјесту у Словенији. Владици Сави, у народом испуњеном храму, саслуживали су протосинђел Нектарије (Ђурић) и свештенство Епархије загребачко-љубљанске.

Објекат у ком се налази нови храм у Постојни недавно је купљен и уређен трудом вјерника и постојинског пароха јереја Дарка Петаковића. У јединој цркви у епархији која је посвећена Покрову Пресвете Богородице божанствене литургије служе се од 28. фебруара ове године, а поред храма, планирано је да се у истој згради налазе и парохијски дом, канцеларије и стан за свештеника.

Епископ Сава благословио је славске дарове. У бесједи након отпуста Литургије рекао је да је ”Пресвета Богородица заштитник овог храма, али изнад свега, заштитник заједнице која се овдје окупља” и истакао да, као што је за постојинску црквену заједницу нови храм центар живота, тако је, током дјетињства Пресвете Богородице, за њу центар живота био Јерусалимски храм.

Владика је навео ријечи светог Кирила Александријског према којима се Дух Свети, који је након пада прародитеља напустио човјека и свијет, поново вратио у тренутку када је Архангел Гаврило стао пред дјевојку Марију и рекао јој: Радуј се, Благодатна, јер ћеш родити Сина човјечијег.

”Храм, као мјесто сусрета човјека и Бога, мјесто у коме се окупљамо и узносимо своје молитве, јесте много већа и шира заједница него што смо ми овдје данас који се видимо међусобно, ми, свештеници са народом, са овом дивном дјецом. Храм је мјесто у коме се сусрећемо лицем к лицу са Богом живим. Том сусрету не свједочимо само ми. Ту су присутни и сви они наши преци који су нас донијели на свијет и који више нису са нама, али, не само и они, него и анђели Божји и светитељи”, нагласио је владика.

Епископ марчански подсјетио је и на историјски догађај који је био повод за установљење празника Покрова Пресвете Богородице, када су 911. године, у вријеме цара Лава VI Мудрог, Цариград напали варвари. Тада су православни хришћани, као посљедњу наду на спасење и очување свог живота, али и града који је био опкољен, отишли у храм посвећен Богородици и вршили свеноћну службу, током које су појали псалме и молили се Богу. У мноштву народа био је и човјек који је за овај свијет био наизглед луд, а заправо је био велики угодник Божји, преподобни Андреј Јуродиви. За вријеме молитве, преподобни Андреј имао је виђење Пресвете Богородице како улази у храм, долази до средине храма, клечи и плачући се моли се заједно са свима, да Господ спаси град од непријатеља. Након дуге молитве, она је ушла у олтар у коме су служили свештеници и изашла, носећи омофор, дио своје одјеће, којим је покривала сабрани народ. Са преподобним је био један његов ученик који му је потврдио да види исто што и он. Град је сачуван од непријатеља, а од тада Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице. Владика је рекао и да нам празник Покрова потврђује да ”нисмо само ми сабрани овдје него и светитељи Божји и сама Пресвета Богородица”.

Прву храмовну славу у Постојни владика Сава је честитао окупљеном сабрању вјерних у своје и у име Његове Светости патријарха српског Порфирија, чије је благослове пренио, као и патријархову жељу да у најскорије вријеме посјети ту парохију.

Од кума овогодишње славе Милорада Жарковића који се постарао за славско послужење, кумство je преузео Јово Алексић.